Laga läckert med lök
Ramslöksoppa, teriyaki och ugnsbakad purjo - en försmak av vår innan primörerna anländer. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Laga läckert med lök

Vackert vårgrön ramslöksoppa eller teriyaki med smak av både salladslök, vitlök och purjo -- i väntan på primörerna låter vi löken ge rätterna "bett".

Publicerad 6 maj 2014
inlinebild
Tre goda lökrätter från Hotellrevyns matskribent Johanna Westman. Foto: Ulrika Pousette

Ramslöksoppa med laxtoast
4–6 portioner

Ramslök är en smakrik löksort som ibland kallas för skogsvitlök, smaken påminner om vitlök och gräslök. Bladen är ganska ömtåliga, koka eller hetta upp dem bara som hastigast.

  • 1–2 potatisar av mjölig sort, cirka 100 gram
  • 3 dl höns- eller grönsaksbuljong
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • cirka 30 gram ramslök
  • salt och peppar
  • finklippt gräslök

–Skala och skär potatisen i tärningar. Koka dem mjuka i buljong och grädde och i cirka 10 minuter.
–Tillsätt ramslöken och mixa slätt med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp soppan strax innan servering och mixa igen, tills den blivit skummig. Häll upp den i små glas eller koppar och servera med laxtoast:

Toasten
Stek 4-6 tunna skivor bröd i smör tills de är frasiga och gyllene. Klicka på smetana och lägg en skiva rökt lax på varje smörgås.Toppa med finklippt gräslök och svart­peppar. 

Teriyaki med purjolök, vårlök och svamp
4 portioner

En klassisk japansk marinad med soja, mirin (japansk risvin), socker och honung som främsta ingredienser. Här med en lätt halstrad entrecote, mjukstekt purjo och så fint hackad vårlök på toppen.

marinaden

  • 1 ¼ dl soja
  • 3 msk mirin
  • 3 msk socker
  • 1 msk honung
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk fint riven ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta

tillagningen

  • cirka 500 g entrecote
  • 1 msk rapsolja
  • 1 purjolök skuren i tunna skivor
  • 200 g skogschampinjoner skurna i tunna skivor
  • 1 vitlöksklyfta i tunna skivor

till servering

  • finhackad vårlök
  • rostade sesamfrön
  • jasminris

Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten kastrull och koka upp. Sjud i 5–10 minuter. Häll upp i en djup tallrik och ställ åt sidan att svalna.
Marinera köttet i såsen i kylskåp cirka 3 timmar. Ta ut köttet och låt det rinna av, spara marinaden.
Hetta upp en stekpanna och häll i en skvätt olja. Stek det sedan i lite olja tills det fått fin färg. Cirka 3–4 minuter på varje sida.
–Lägg upp på en tallrik och täck med aluminiumfolie medan du steker grönsakerna.
Hetta upp en matsked olja till och lägg i de fint skurna grönsakerna. Stek i cirka 5 minuter tills de fått lite färg.  Ställ åt sidan.
–Koka upp marinaden och sjud den i några minuter.
Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp med grönsaker på en bädd av ris och ringla över såsen. Garnera med fint hackad vårlök och rostade sesamfrön.

Ugnsbakad purjo med brynt sardellsmör och rostad kapris

4 portioner (som tillbehör)

  • 2 purjolökar
  • 100 g smör
  • 2 sardellfiléer
  • 2 msk kapris
  • olivolja

Sätt ugnen på 150 grader.
Skär av rotänden på purjon och en liten bit in på det gröna. Dela purjolöken på längden, skölj under rinnande vatten och »bläddra« så att all sand sköljs ut.
Bryn purjons snittytor i en stekpanna med lite olja eller smör.
–Lägg purjon i en ugnsfast form och sätt in i ugnen i cirka ½ timme tills de blivit mjuka och fått fin färg.
–Rosta under tiden kaprisen i en skvätt olivolja tills den blivit frasig och fått lite färg. Låt den rinna av på ett hushållspapper.
–Låt sardellerna smälta i en stekpanna med smöret och dra sedan på värmen lite så att smöret precis blir brynt.
Häll smöret över purjon, toppa med rostad kapris.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här