På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så matchar dulök och vin

Ugnsbakad lök trivs med en smakrik chardonnay, medan teriyakin behöver stram syra. Men så länge det rör sig om tillredd lök är det inga problem att hitta passande dryck.

Publicerad 6 maj 2014

Trots att lök finns med i många recept får den sällan uppmärksamhet. Den bidrar med smak och fyllighet, agerar bas i grytor och spelar en viktig roll för rätter som boeuf bourguignon.
I sin råa form är lök knepigt att kombinera med vin, den friska syran och skarpa smaken ger oönskade effekter i dryck. Men det är skillnad mellan lök och lök, den gula är betydligt tuffare i smaken än den röda. Kaip­lök liknar purjolök i karaktären och ramslök drar åt vitlökshållet.

Tricket är att tillreda löken. Stek, ugnsbaka eller koka och den söta och runda smaken blir plötsligt en brygga mellan exempelvis grönsaker och vin. Sötman spelar stor roll i kombination med dryck, möt upp med riklig fruktsötma i vin och upplevelsen blir mindre söt och härligt rund.
Gräddig soppa av kaip- eller ramslök, gärna med en klick löjrom, är gudomligt gott till riesling. Eller till grüner veltliner, druvans örtiga karaktär och friska syra blir till vårlik kombination med primörlöken.

Bakad lök, allt från purjo till gul lök, kräver smakrika viner, som en ekfatslagrad chardonnay från Kalifornien eller Australien, med sötmogen frukt och rundad syra.
Till teriyakin med vårlök lämpar sig ett elegant rött vin, druvan gamay parerar den kryddiga maten med stram syra och avskalad bärighet. I stället för att möta smakerna med full kraft understryker vinet upplevelsen och lägger sig snyggt i bakgrunden.

Tre tips till lökrätter

2012 Clare Hills Riesling, Australien,6404, 94 kr
Gröna rätter med tillagad lök är lysande till denna riesling. Mineral, passionsfrukt och päron i fokus.

Biohof Pratsch Grüner Veltliner, Österrike, 2922, 88 kr
Ultrafrisk syra med färska örter, vita vinbär och aprikoser. Ett vårvin till rätter med kaiplök och ramslök.

Fleurie Poncié Domaine du Vissoux, Frankrike, 5150, 149 kr
Hallon, jordgubbar och dragon, utmärkt till asiatiskt kryddade rätter med bakad lök bland ingredienserna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.