Kvalitetsbubbel till maten, 
billigare till nedräkningen
Foto: istockphoto
På menyn Proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kvalitetsbubbel till maten, billigare till nedräkningen

Inför jul och nyår köps det mer champagne än någonsin. Det är en av få drycker som alla köper, »vinsnobb« eller inte. Hotellrevyns vinskribent Ulrika Karlsson tipsar om bra champagne som bäst avnjuts till maten.

Publicerad 16 december 2009

De äkta bubblorna uppskattas så till den grad att försäljningen i Sverige ökat dramatiskt under senare år. Vad skiljer då äkta skumpa från allt annat bubbel som produceras? Till att börja med måste ursprunget vara Champagne i norra Frankrike vars svala klimat och unika kritjord ger försprång på konkurrenterna. Den komplicerade tekniken att jäsa vinet en andra gång i flaskan resulterar i 47 miljoner magiska bubblor, spänstig mousse som inte går att uppbringa med enklare metoder.
I övrigt är reglerna enkla, endast Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay är tillåtna, druvor som blandas eller buteljeras enskilt. Termer som Blanc de Blancs och Blanc de Noirs används om vinet är gjort av enbart gröna respektive blå druvor.

Klimatet i Champagne är nyckfullt. Gynnsamma år produceras årgångschampagne, andra år görs enbart standardchampagne, viner som speglar husstilen snarare än årgången.
Champagne har många nyanser, ingen är den andra lik. Därför gäller det att prova sig fram, risken för riktigt risig kvalitet är liten då vinernas allmänna nivå höjts väsentligt.

Ett tips är att njuta drycken till mat, champagne klarar det mesta av rikliga smaker. Ultrafriska syror till lättsamma rätter, en sötare stil till skaldjur och mogna aromer om det vankas fisk och fågel. Unna dig de bästa dropparna till måltiden och skåla in tolvslaget med enklare bubblor.

Ulrikas bubbeltopp

  • Baron Fuenté Tradition Brut, Champagne, Frankrike, 189 ­kronor. Nr 7522.
  • André Clouet Grande Réserve, Champagne, Frankrike, 259 ­kronor. Nr 7686.
  • Palmer Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike, 284 kronor. Nr 7553.
  • Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike, 355 kronor. Nr 7602.
  • Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru, Champagne, Frankrike, 469 kronor. Nr 75152. Beställningsvara.
  • Alkoholfritt alternativ: 2007 Cox Orange Äppelmust, Sverige, 25 kr (Kullabygdens Musteri).

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.