Lägg allt krut på bönorna. Dyra maskiner är överskattade. Det är kaffekännaren Johan Ahlgrens bästa råd för ett riktigt gott kaffe.
Johan Ahlgren är inte vilken kaffenörd som helst. Med en bakgrund som dansare och scenograf tar han till all sin kreativitet när han ska sprida budskapet om den fulländade kaffeupplevelsen.
Efter att ha drivit en egen espressobar i Gamla stan i Stockholm håller han nu föreläsningar, dömer tävlingar och hjälper även restauranger att lyfta sin kaffekultur.
Bild: Stefan Wettainen |
– Det handlar om en helhetsupplevelse. Det spelar ingen roll hur dyra maskiner man har om man har fel bönor.
Johans bästa råd för hemmabryggaren är att satsa på färskrostade bönor av god kvalité och bara köpa lite åt gången. De bör konsumeras inom ett par veckor och malas så nära inpå bryggningen det bara går.
– Då blir kaffet utmärkt i en vanlig presskanna eller elbryggare. Jag lovar!
Här bjuder han på en kalasgod kaffedrink, som gjord för brunchen.
Vinterpassion
En dryck med mörka smaker och nyanser av sommar.
- 5 g mörk choklad, gärna från Madagaskar
- 1 tsk mörkt muscovadosocker
- 2 tsk rivet apelsinskal
- 1/5 vaniljstång
- 10 cl kärleksfullt bryggt kaffe
Bryt ner chokladen i en kopp, häll på socker, skal och vanilj.
Häll över nybryggt kaffe.
Rör om och låt apelsinskalet sjunka till botten. Om det finns vispad grädde kan den gärna få runda av på toppen. Brasa, bok, hund och fårfäll är andra bra accessoarer.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.