Färskrostat och nymalet 
slår dyra maskiner
Foto: Stefan Wettainen
På menyn Proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Färskrostat och nymalet slår dyra maskiner

Lägg allt krut på bönorna. Dyra maskiner är överskattade. Det är kaffekännaren Johan Ahlgrens bästa råd för ett riktigt gott kaffe.

Publicerad 21 januari 2010

Johan Ahlgren är inte vilken kaffenörd som helst. Med en bakgrund som dansare och scenograf tar han till all sin kreativitet när han ska sprida budskapet om den fulländade kaffeupplevelsen.
Efter att ha drivit en egen espressobar i Gamla stan i Stockholm håller han nu föreläsningar, dömer tävlingar och hjälper även restauranger att lyfta sin kaffekultur.

 Johan Ahlgren
 Bild: Stefan Wettainen

– Det handlar om en helhetsupplevelse. Det spelar ingen roll hur dyra maskiner man har om man har fel bönor.
Johans bästa råd för hemmabryggaren är att satsa på färskrostade bönor av god kvalité och bara köpa lite åt gången. De bör konsumeras inom ett par veckor och malas så nära inpå bryggningen det bara går.
– Då blir kaffet utmärkt i en vanlig presskanna eller elbryggare. Jag lovar!
Här bjuder han på en kalasgod kaffedrink, som gjord för brunchen.

Vinterpassion
En dryck med mörka smaker och nyanser av sommar.

  • 5 g mörk choklad, gärna från Madagaskar
  • 1 tsk mörkt muscovadosocker
  • 2 tsk rivet apelsinskal
  • 1/5 vaniljstång
  • 10 cl kärleksfullt bryggt kaffe

Bryt ner chokladen i en kopp, häll på socker, skal och vanilj.
Häll över nybryggt kaffe.
Rör om och låt apelsinskalet sjunka till botten. Om det finns vispad grädde kan den gärna få runda av på toppen. Brasa, bok, hund och fårfäll är andra bra accessoarer.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här