Kokosströssel med sting
Kokosströssel med sting, en bordskrydda som boostar maten. Foto: Linus Meyer
På menyn kokos

Kokosströssel med sting

Gör din egen kokosbaserade allkrydda. En sensation till det mesta, bland annat ugnsrostad palsternacka.

Publicerad 29 januari 2018

(1 liten burk)

Vår vansinnesgoda version av en asiatisk klassiker. Pulvret fungerar som bordskrydda och boostar ris, curryrätter och sallader. En sensation till ugnsrostad palsternacka.

  • 2–3 klyftor vitlök
  • ½ msk raps- eller jordnötsolja
  • 1 ½ msk finriven ingefära
  • 3 dl kokosflingor
  • sambal oelek eller milda chiliflingor efter behag, gärna mild
  • ½ tsk salt
  • 2 msk mörkt muscovadosocker eller farinsocker

Gör så här:

  1. Skala vitlöken och skiva tunt. Droppa oljan i mitten av en stor teflonpanna. Strö ut vitlöken och inge­färan på oljan och fräs sakta på låg medelvärme tills det fått färg. Häll i kokosen och fortsätt rosta under sakta omrörning tills allt blivit ljusbrunt.
  2. Rör ner socker, chili och salt. Fortsätt rosta någon minut eller tills allt är helt torrt.
  3. Dra pannan av värmen och låt svalna helt. Smaka! Kanske mer chili? Tippa över i en matberedare. Mixa hastigt till grovt pulver.
  4. Godast nylagat men kan kylförvaras minst en vecka i tät glasburk.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här