Gör din egen kokosbaserade allkrydda. En sensation till det mesta, bland annat ugnsrostad palsternacka.
(1 liten burk)
Vår vansinnesgoda version av en asiatisk klassiker. Pulvret fungerar som bordskrydda och boostar ris, curryrätter och sallader. En sensation till ugnsrostad palsternacka.
- 2–3 klyftor vitlök
- ½ msk raps- eller jordnötsolja
- 1 ½ msk finriven ingefära
- 3 dl kokosflingor
- sambal oelek eller milda chiliflingor efter behag, gärna mild
- ½ tsk salt
- 2 msk mörkt muscovadosocker eller farinsocker
Gör så här:
- Skala vitlöken och skiva tunt. Droppa oljan i mitten av en stor teflonpanna. Strö ut vitlöken och ingefäran på oljan och fräs sakta på låg medelvärme tills det fått färg. Häll i kokosen och fortsätt rosta under sakta omrörning tills allt blivit ljusbrunt.
- Rör ner socker, chili och salt. Fortsätt rosta någon minut eller tills allt är helt torrt.
- Dra pannan av värmen och låt svalna helt. Smaka! Kanske mer chili? Tippa över i en matberedare. Mixa hastigt till grovt pulver.
- Godast nylagat men kan kylförvaras minst en vecka i tät glasburk.