Klyftigt med citrus
Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Klyftigt med citrus

Vår fräscha kräft- och citrussallad ger en vitaminkick, den italienska citronpajen är mer god än nyttig.

Publicerad 16 februari 2010

Just när vi behöver c-vitaminerna som mest smakar citrusfrukterna som bäst. Klyftigt av Moder Natur och som på beställning i dessa förkylningstider. Men det gäller att välja dem med omsorg. Olika sorter passar till olika saker. Vissa är som gjorda för att pressas, andra ska ätas på studs.

 Kräftsallad med citrus

  • 2 apelsiner
  • 2 blodgrapefrukter
  • 2 mogna avokados
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk sweet chilisås
  • nymalen svartpeppar
  • 2,5 msk olivolja
  • 200 g avrunna kräftstjärtar
  • ärtskott

Riv lite av skalet på en tvättad apelsin och ställ åt sidan. Filea både grapefrukter och apelsiner. Spara lite av saften. Dela, kärna ur och skär avokadofrukterna i klyftor. Häll över lite av den sparade citrussaften.
Blanda cirka två matskedar citrussaft, rivet apelsinskal, äppelcidervinäger, sweet chili, salt och peppar. Häll i olivoljan under kraftig omrörning.
Häll dressingen över kräftstjärtarna. Blanda runt ordentligt och ta sedan upp kräftstjärtarna igen. Varva avokado och citrusklyftor på fyra assietter. Ringla över dressingen och toppa med kräftstjärtar och ärtskott.

Citronpaj med pinjenötter

Pajdeg

  • 200 g riven mandelmassa
  • 1 nypa salt
  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg

Fyllning

  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 300 g mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • rivet skal av 2 citroner
  • 1 dl citronsaft
  • 2 dl rostade pinjenötter

Börja med degen. Mixa alla ingredienser utom ägg till en jämn deg. Svep in i plastfolie och låt vila i kylen i minst en timme.Kavla ut degen mellan två lager plastfolie till 5 mm tjocklek. Täck en smord pajform och ställ hela formen i frysen i 15 minuter.
Ta ut formen, nagga botten och pensla degen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 15–20 minuter. Låt svalna.

Vispa äggulor och socker till en tjock smet. Vispa ihop mjöl, mascarpone, grädde, citronskal och -saft och blanda med äggsmeten. Häll upp i pajskalet.

Strö över hälften av pinjenötterna och baka mitt i ugnen i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och börjat »stanna«. Strö över resten av nötterna. Låt svalna och stå i kylen över natten.
Servera rumstempererad, gärna med en klick vispgrädde.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här