Hemmabruncha som
på Mäster Johan
Amerikanska pannkakor och vitaminrik smoothie. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hemmabruncha som på Mäster Johan

Bra råvaror, kärlek vid spisen och mycket färsk frukt. Det är några av knepen som gjort att brunchsugna malmöbor vallfärdar till frukostbuffén på hotel Mäster Johan. Frukostansvariga Victoria Melau bjuder på tips för att din hemmabrunch ska bli minst lika bra.

Publicerad 21 januari 2010

Brunch. Amerikansk kombination av frukost och lunch, serverad på förmiddagen.« Så står det att läsa i Nationalencyklopedin.
I verkligheten är det nästan omöjligt att hitta ett ställe i Sverige som serverar en riktig brunch före klockan tolv på dagen. Det är då hotellen framstår som förebilder med sitt breda utbud av såväl varm som kall mat som serveras från tidig morgon och under hela förmiddagen. Med andra ord precis det vi begär av en skön och stadig brunch.

Victoria Melau
Victoria Melau.
Bild: Olle Ulvinen

Victoria Melau har ägnat 20 år åt att skapa den perfekta frukostbuffén.
Hon är frukost- och köksansvarig på ­Hotel Mäster Johan i Malmö, vars dagliga frukostbuffé blivit prisbelönt och av många erfarna hotellgäster anses som en av de bästa i Sverige.
Vad är hemligheten?
– Vi lagar allting själva. Och det är riktiga grejer. Aldrig någonsin äggpulver eller färdigknäckta ägg. En gång provade jag att fuska. Alla reagerade och undrade vad som hade hänt med äggröran. Det är ju mindre jobb, men också mindre smak.
– Egentligen får man inte glömma något alls, men en sak som jag själv tycker är extra viktig är färsk frukt och mycket grönsaker. Då får man den fräscha och nyttiga biten och kan kanske äta annat efteråt med gott samvete.

Blåbärspannkakor
2 portioner, 30 minuter

  • 3 stora ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 rågad tesked bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • en nypa salt
  • smör till stekning
  • 150 g färska eller tinade blåbär till smeten
  • extra blåbär till serveringen
  • yoghurt av grekisk typ
  • flytande honung
  • grovhackade pistaschnötter

Knäck äggen, häll vitorna i en torr skål och gulorna i en annan. Tillsätt mjöl, mjölk, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i skålen med gulorna och vispa till en tjock, jämn smet.
Vispa äggvitorna med en nypa salt till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i den andra smeten. Det ska fortfarande vara fluffigt.
Hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Tillsätt en klick smör och häll i en slev av smeten. Stek tills smeten stelnat. Strö på några blåbär, vänd och grädda pannkakan gyllenbrun på andra sidan med.
Upprepa tills smeten är slut. Servera med extra blåbär, yoghurt, honung och pistagenötter.

Supersmoothie
2 stycken, 5 minuter

  • 1 avokado
  • 5 cm färsk ingefära
  • 250 g frusna hallon
  • 4 dl yoghurt av grekisk typ
  • 1,5 dl havtorns-, granatäpple- eller tranbärsdryck
  • 2–3 tsk flytande honung

Dela och kärna ur avokadon, gröp ur fruktköttet med en matsked och lägg i mixern.
Skala och skär ingefäran i småbitar. Mixa avokado, ingefära, hallon, yoghurt och juice. Smaka av med honung.
Späd med lite mera juice om du vill ha en lösare konsistens. Servera med sugrör.

Fler brunchtips:

Smaksätt äggröran med lite tryffelolja för lyxkänsla.
Tillsätt en skvätt rött vin om du gör Bloody Marys.
Riv rotselleri i våffelsmeten för härlig och matig sötma.
Spetsa kaffet med kardemumma eller kanel.
Krydda bacon med spiskummin och tabasco och grilla i ugnen.
Pressa clementiner för en supergod och annorlunda juice.
Gör eget chai-te med hela julkryddor.
Kalljäs degen i kylen över natten för nybakade frukostbullar.
Värm grapefrukten i ugnen och krydda med cayenne.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här