Klyftig smakfest
Gott med grapefrukt: marmelad med rund kardemummasmak och vårkrispig sallad. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Klyftig smakfest

Grapefrukt! Bitter, besk, syrlig och söt. Under skalet döljer sig citrusfamiljens alla smaker. Perfekt till både fräscha sallader och söt marmelad.

Publicerad 28 februari 2013

Sallad med grapefrukt och räkor

  • 2 dl quinoa
  • –4 dl grönsaksbuljong
  • –0,5 dl finhackade örter som mynta, basilika, bladpersilja
  • Blandade små salladsblad som maché och mangold
  • 2 avokadon skurna i skivor
  • 2 grapefrukter, gärna en blond och en rosé/blodgrape
  • 400 g räkor
  • 1/2 urkärnad och finhackad röd chilifrukt

Vinägrett och marinad:

  • –Cirka 1 dl grapefruktjuice
  • 2 msk limesaft
  • 1/2 tesked finriven ingefära
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Skölj quinoan väl i ljummet vatten. Koka upp buljong, tillsätt quinoa och låt koka i 15 minuter. Häll av och låt den svalna. Blanda ner finhackade örter och en liten skvätt olivolja.
Skala räkorna. Filéa grapefrukten. Använd det överblivna fruktköttet och krama ur saften till vinägretten. Blanda juicen med lime, riven ingefära, salt och olivolja. Häll hälften av vinägretten över räkorna. Tillsätt den finhackade chilin och låt räkorna marineras medan du förbereder resten av salladen.
Lägg upp quinoa på tallrikar. Lägg på sallad, avokado och grapefrukt. Ringla över vinägrett. Toppa med räkorna och lite färsk mynta.

Grapefruktmarmelad

  • 2 grapefrukter, gärna en rosétyp som är lite sötare.
  • –8 – 9 dl strösocker
  • 1 slitsad vaniljstång
  • 1 tsk stött kardemumma
  • saft från 1 citron (ca 2 msk)

Lägg grapefrukterna i en kastrull med tillräckligt mycket vatten för att frukterna ska flyta fritt. Låt koka under lock i 2 timmar. Häll av och låt frukterna svalna.
Skiva frukterna fint och hacka sedan i mindre bitar. Lägg det hackade fruktköttet samt socker, citronsaft och kryddor i en kastrull och låt koka upp. Rör om medan sockret smälter.
Låt marmeladen sjuda stilla i 30 – 40 minuter eller tills den klarar marmeladtestet. Lägg en klick på en tallrik och ställ i kylen. Efter ett par minuter ska det gå att dra ett finger genom marmeladen utan att den flyter samman. Fyll perfekt rena glasburkar med marmeladen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här