Johan Engman jobbar till vardags som kock på Hotel Mornington i Stockholm. Där är han platsombud och skyddsombud. Johan tycker att fler unga borde ta chansen att engagera sig.
– Jag tror att många glömmer bort att det är medlemmarna som formar hur facket ska se ut. Man måste själv vara aktiv och bidra, säger Johan Engman.
HRF måste jobba mer aktivt med att ta emot unga medlemmar, tycker Johan. Nya medlemmar borde få ett samtal redan första veckan och tips på vad de kan göra.
– Unga vill se snabba resultat när de väljer att gå med i facket. Annars kanske de tänker att de ska gå med i Amnesty eller starta en facebookgrupp i stället.
Johan ser två skäl till att facket haft svårare att locka unga på sista tiden.
– Många har svårt att se poängen med det kollektiva. De förstår inte varför de ska betala flera hundra kronor när de kan få ta del av samma fördelar i alla fall. Dessutom går många på extra- eller timanställningar. De vågar inte säga ifrån eller engagera sig eftersom de är rädda att inte få fler pass. Även om de vill gå med i facket så har de inte råd.
Han tycker att HRF borde satsa på medlemsutbildningar och att synas ute på gymnasieskolan.
– Det arbetet måste facket prioritera om man ska locka fler unga.
Enligt Johan finns det en stor okunskap bland unga om fackliga frågor.
– De praktikanter vi har vet inte vad minimilön och kollektivavtal är. Om de får möta någon från facket tidigt går det att ändra på detta.
Som ny kan det vara svårt att komma in i den fackliga världen.
– Man kanske måste jobba på ett helt nytt sätt med demokrati och jämställdhet. Man måste vara noga med att alla har fått prata innan mötet är slut, i stället för att bara den som skriker högst har fått utrymme.
Om unga ska bli engagerade måste de också känna att facket är en kamporganisation, tror Johan.
– Fler fackligt anställda måste synas ute på arbetsplatserna. Facket måste också vara mer synliga i demonstrationerna mot försämringen av a-kassan och i att jobba för barnomsorg på nätterna. Att aktivera de förtroendevalda mer är en bra väg att gå.
10 tips från Johan
Till förbundet:
Till unga medlemmar:
- Våga säga till om något är fel på jobbet.Snacka ihop dig med kollegorna så att du vet att du har stöd eller att ni är överens innan du går till chefen.
- Var påläst, till exempel genom en medlemsutbildning.
- Glöm inte att klappa dig själv på axeln när du lyckas med något litet eller stort.
- Acceptera att människor har olika åsikter.
Johan Engman
Ålder: 31 år.
Yrke: Kock, just nu pappaledig med Sebastian 9 månader.
Fackliga uppdrag: Platsombud och skyddsombud på Hotel Mornington i Stockholm
Fritidsintressen: Familjen, fäktning, fotografering, resor och matlagning. Gärna husmanskost.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.