Hotell Kusten sätter
eleverna i centrum
Erika Karat städar rum 125 med utsikt över Göta älv. Hon trivs på hotellet och studierna på gymnasiet har gått mycket bättre än på högstadiet. Foto: Pontus Johansson
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotell Kusten sätter eleverna i centrum

För eleverna från Slottsbergsgymnasiet är praktiken på Hotell Kusten viktig. Här har de möjlighet att få arbeta utifrån sin förmåga.

Publicerad 15 december 2010
inlinebild
Cathrine Sellgren kan titulera sig både hotellchef och kommunal enhetschef. Ena dagen sitter hon i skolmöten, andra dagen rycker hon in i köket. Foto: Pontus Johansson

Erika Karat har just moppat rum 125, hennes klasskamrater står i köket och lagar lunch och skär grönsaker till lunchens salladsbuffé. Hotell Kusten är precis som vilket annat hotell som helst, men här betyder praktikplatserna så mycket mer.
Eleverna som gör sin praktik på hotellet går på Slottsbergsgymnasiets fyraåriga ­hotell- och restaurangprogram. Ett program som är utformat för elever med inlärningsproblem, en lättare funktionsnedsättning eller helt enkelt är sent utvecklade. Många av eleverna blommar upp under sin tid på Hotell Kusten.
– Vi vet inte vilka diagnoser eleverna har som kommer hit. Det spelar ingen roll, handikappet är individuellt och här jobbar alla efter sin förmåga, säger Cathrine Sellgren.
Hotellet ägs av Göteborgs stadutbildning, men drivs på affärsmässiga grunder, så Cathrine Sellgren kan titulera sig både hotellchef och kommunal enhetschef. Ena dagen sitter hon i skolmöten, andra dagen rycker hon in i köket. Dessutom är hon tillsammans med övriga anställda på hotellet handledare för eleverna.
– Det är viktigt för eleverna att få vara på en riktig arbetsplats. Här finns en tolerans, man får misslyckas och prova igen. På andra praktikplatser kanske man bara får en chans.
Varje dag lagar köksmästaren och minst två elever en kötträtt, en ­vegetarisk rätt, en soppa och en fiskrätt och så stora sallads­buffén. I dag vankas det bland annat kalvköttsgryta och fisksoppa. Och som sig bör på ett hotell nära havet är fisken alltid färsk.

Hotellet har 28 rum, fortfarande numrerade efter det tidigare storhotellet som låg där och hade 375 rum. Lokalerna är därför stora och signumet för Hotell Kusten är deras konferenser. Det finns åtta konferensrum där det största rymmer 120 deltagare.
Fackliga organisationer och kommunala förvaltningar brukar vara återkommande gäster och denna dag är bland annat ­Göteborgs rektorer på plats.
– För eleverna här handlar det om att träna sig i allt att från att möta främmande människor till att komma i tid och göra det man har bestämt.
När fjärdeårseleverna är här flyter det på bra, de kan verksamheten. Däremot kan ettorna vara lite omogna, men de växer med åren och praktiken.

Det finns gott om tillfällen att öva, Kusten tar emot 16 000 konferens­deltagare varje år. Utöver de tio eleverna är det åtta personer som jobbar på hotellet; en köksmästare, en restaurangchef, en husfru, fyra elevassistenter och så Cathrine Sellgren.
– Den ena dagen är aldrig den andra lik här. Ibland har vi 150 lunchgäster, nästa dag bara trettio.
Det kan också vara så att vissa elever inte dyker upp alls en dag, berättar Cathrine. Då gäller det för de som är på plats att ta i lite extra.

Eleverna på Hotell Kusten växlar mellan att jobba i varm- och kallköket, ­disken, städa rummen, vara konferens­värdar, servera i matsalen och stå i receptionen. En del av dem jobbar också extra på helgerna när de gått ut skolan.
Erika Karat är inne på rum 125 med utsikt över Göta älv. Hon bäddar rent i sängarna med blåa överkast, dammtorkar, dammsuger och putsar så det glänser i badrummet. Allra sista moppar hon. Det märks att hon har rutin. När ett rum är klart skriver hon upp det på en lista i städskrubben.
– Det är aldrig speciellt stökigt på rummen, de är lätta att städa. Det enda som är lite knöligt är att komma åt med dammsugaren eftersom det är trångt.
Ibland lämnar gästerna dricks.
– Den sparas till alla avgångselever som får gå ut och äta middag tillsammans.

Erika bor i Halmstad och pendlar totalt två timmar och 40 minuter varje dag. Hon är 19 år och säger att hon hade en strulig skolgång i högstadiet och bestämde sig för att ta tag i sitt liv när det var dags för gymnasiet. Och hon är en mönsterelev.
– Jag trivs väldigt bra och vi är lite som en familj här.
Även Erika gillar köket bäst, favoriten är att göra raggmunkar. Vad hon ska göra i framtiden vet hon inte riktigt, kanske fortsätter hon att plugga. Hon försöker hitta praktik i Halmstad för att slippa resvägen. Det har inte blivit något napp än.
Klockan är elva och fiskleverantören kommer in i köket och säger att de beställda räkorna har kommit. De är till ett kvällsevenemang för en konferens. Cathrine Sellgren går i väg för att göra aioli, Erika Karat ska äta elva-macka med städgänget och hennes klasskamrater börjar bära ut salladsbuffén till de första lunchgästerna.

Kustens tips för nöjda gäster

  • Ett varmt och välkomnande bemötande
  • God vällagad mat
  • God teknisk support
  • Hög servicenivå under dagen
  • Hembakta kakor på eftermiddagsfikat

Om skolan och hotellet

Slottsbergsgymnasiet har olika slags utbildningar inom gymnasiesärskolan. Hotell Kusten drivs av gymnasiet, och eleverna på HR-programmet får praktisera här. Verksamheten är kommunal och som hotellägare står Göteborgs stads utbildning. Hotellet ligger i stadsdelen Majorna i Göteborg.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här