På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hitta rätt bland alla nytillskott

Det är många härliga nyheter bland höstens viner. Här tipsar jag om tre buteljer som är värda att hålla utkik efter -- men fler är på väg in!

Publicerad 22 november 2013

Under hösten lanserar System­bolaget många nyheter. Det är en blandad kompott av goda och ­ibland fantastiska viner, men också en del som inte imponerar och vissa är riktigt dåliga.
I början av september släpps viner som är här för att stanna, vardagsgoda buteljer i hyfsade prislägen som går att köpa i många av landets butiker.
I oktober och november kommer vinerna som finns i begränsad upplaga och i färre butiker.

Mina tre vintips denna månad är överkomliga i pris, men av Eve Chardonnay finns det endast 2 400 buteljer.  Det finns också en hel del exklusivt bland nyheterna för den som vill lagra i källaren eller njuta i lyxklass redan nu. Passa på att fynda ett riktig gott vin, enklast är att kika på Systembolagets hemsida och beställa vinerna till närmaste butik, ett smidigt sätt att inhandla viner från några av de främsta egendomarna.
Nyheterna är i mångt och mycket höstorienterade med härliga kraftpaket bland de röda vinerna, smaker som passar till mustig mat. Flera av de nya vita vinerna passar höstens fisk och skaldjur.

Kika lite extra efter druvan riesling. Eller efter Takasago, ett tvättäkta plommonvin från Japan, som bland septembernyheterna briljerar med total finess. I november lanseras också flera italienska storheter, håll utkik efter producenterna Gaja Ca–Marcanda och Poliziano, deras viner går att lagra i många år framöver.

Tre välkomna nyheter

2011 Crasto Superior, Portugal, 2575, 139 kr
Fantastiskt god, välgjord nyhet med intensiv koncentration och smak av blåbär, plommon och en hel del fatkaraktär. Utmärkt till höstens mustiga rotsaksgrytor.

2012 Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier, Frankrike, 2866, 89 kr 
Imponerande septembernyhet, lite udda med fruktig och bitter ton. Bäst till smakrik, kryddig mat.

2012 Eve Chardonnay Charles Smith, USA, 90618, 109 kr
Ett fynd! Riktigt gott med smaker som passionsfrukt, citrus och gröna äpplen. Ett uppfriskande alternativ till fisk och skaldjur.

Månadens bonustips
Ega Vindruvor Granatäpple Rooiboste, Sydafrika, 1933, 49 kr
Sött och syrligt med kryddiga toner. Godast till småplock med något sött bland tillbehören.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här