Älg och rådjur, kantareller och karljohan och dessutom säsong för skaldjur. Just nu finns det mycket gott att välja vin till!
Så här års hamnar ofta vilträtter på bordet. Det är kött med fantastiskt rikliga smaker, vilket gör att rätterna går att kombinera med de kraftfullaste av röda viner. Plocka fram det som är fylligt och strävt, smakrikt och fruktdrivet. Sådana viner fungerar utmärkt till både till vilt och till smakerna från vilträtternas vanliga tillbehör; rotfrukter, rödvinssky, kanske även lingon eller ugnsbakta äppelklyftor.
Svampsoppa är en annan höstig klassiker. Smakerna från trattkantareller, trumpetsvamp eller karljohan blandas med soppans övriga ingredienser som grädde, buljong och torr sherry. Till detta är det utmärkt med fino eller chardonnay med tydlig fatlagring. Räckte svampfynden bara till en kantarelltoast passar det bra med en god ljus lager från något mindre bryggeri. Mikrobrygderna bjuder på betydligt mer karaktär och den rikliga smaken passar smörstekt svamp.
Till höstens skaldjur är valmöjligheterna många. Musselsoppan klarar gott av veteöl och den lyxiga hummersoppan passar till bubbel, gärna den fylligare stilen med viss restsötma. De vita skaldjursvinerna är många, pinot gris rymmer nog med sötma och kryddighet för att klara både smakrik hummer och havskräfta.
Till ostron är det klassiskt med chablis, med andra ord en knastertorr chardonnay helt utan fatkaraktär.
Fakta
Tre tips
2012 Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese Grosse Lage, Tyskland, 5801, 149 kr
Riklig men balanserad sötma, frisk syra. Smak av mogna höstäpplen. Gott till skaldjur, gärna med sötsyrliga tillbehör.
2012 Passaros, Portugal, 2814, 59 kr
Torrt och friskt med livlig syra. Vinho Verde med mineral, krita och en hel del citrus i eftersmaken.
2010 La Vespa, Italien, 2721, 119 kr
Toner av plommon, körsbär och julkryddor samt rikligt med läder i både doft och smak. Till älg, rådjur och viltfågel.
Månadens nyhet
2012 Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Frankrike, 1990, 39 kr
Passar till småplock
före maten eller fisk och skaldjur. Frisk stil med livliga bubblor.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.