Henrik gillar friheten i Paris krogkök
Henrik Andersson blev tillfrågad om han ville jobba på Le Fumoir. Han tackade ja och trivs bra. Foto: Anja Sahlberg
Arbetspasset Världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Henrik gillar friheten i Paris krogkök

När Henrik Andersson fick sitt första jobb i Paris för 16 år sedan kunde han inte ett ord franska. Men vill man så går det, säger köksmästaren på den trendiga restaurangen Le Fumoir.

Publicerad 24 maj 2011
inlinebild
Svenskar har bra rykte i den franska restaurangbranschen, säger Henrik. Foto: Anja Sahlberg

Förutom matjesillen på menyn är det inte mycket som skvallrar om att det är en svensk som bestämmer i Le Fumoir's kök. Det är trångt i restaurangen, som ligger precis bredvid det världsberömda konstmuséet Louvren.
– Mest har vi anglosaxiska gäster och franska stammisar, säger 42-årige Henrik Andersson och tar en café noisette.
Hans väg till Paris från Skåne har varit krokig. Efter gymnasiet flyttade han till Österrike för att kombinera skidåkning och jobb. Men så slog kärleken till. En ung kvinna från Karlshamn, som då pluggade i Paris, fick honom att byta land.
Steget in i det franska köket har dock krävt en del skinn på näsan.  
– Man måste kunna snacka sig fram här och ha lite vassa armbågar i vissa lägen. Men, tillägger han, svenskar är uppskattade, vi har rykte om oss att vara lojala.
Efter 22 år utomlands kan Henrik Andersson inte tänka sig att flytta hem.
– Jag har alltid försökt att göra min grej i köket, oavsett trender, och det finns mer utrymme för det här, förklarar han.
Första jobbet fick han via skandinaviska bekanta, men till Le Fumoir blev han mer eller mindre handplockad.
– Jag blev tillfrågad om jag ville komma och jobba.

Han har fast månadslön, men arbetstiderna varierar. Lönen vill han inte avslöja, utan säger bara att en kock tjänar ungefär som i Sverige, medan en sous-chef eller köksmästare tjänar mer i jämförelse.
– Men det är ju också dyrare att leva här, konstaterar han.
Henrik Andersson bor på 75 kvadrat­meter med sin fru och tre barn.
– Man får inte vara kräsen när det gäller stora ytor i Paris!
I takt med att franskan har förbättrats och familjen har integrerats i staden, har den svenska umgängeskretsen krympt, de flesta av vännerna är i dag franska. Fritiden är knapp, men ledig tid betyder för Henrik Andersson god mat. Lagad av andra.
– Jag går gärna ut och äter när jag inte jobbar!

Att arbeta i Frankrike

Det finns två olika anställningsformer; CDI ­(tillsvidare) och CDD (tidsbegränsad). Vanligt med provanställning den första månaden.

Fackförbundet CFECGC är ett av dem som organiserar anställda på hotell och ­restauranger: www.cfecgc.org.

Minimilönen
(SMIC) ligger på 9 euro per timme och 1 365 euro per månad för en 35 timmars arbetsvecka. Drygt 20 procent av lönen går till sociala avgifter som bland annat täcker den allmänna sjukförsäkringen, och en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Boende hittar man i tidningen ­»Particulier à Particulier« www.pap.fr eller bostadsförmedlingen entreeparis.com.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här