Nellie bjuder Sydney på svensk pizza
På Sven´s Viking Pizza serveras klassiska svenska pizzor med garnityr som oxfilé och bearnaisesås. Foto: Ingvar Kenne
Arbetspasset Världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nellie bjuder Sydney på svensk pizza

Nellie Ahlfors hade gått ut gymnasiet och jobbat extra på ett kafé när hon ansökte om Working Holiday Visa.

Publicerad 24 maj 2011
inlinebild
Nellie är under 30 år. Då är det enklare att få arbetstillstånd i Australien. Foto: Ingvar Kenne

Ett par gäster sitter lutade över ­menyn på Sven's Viking Pizza i Bondi ­Junction, östra Sydney.
– I'll try this, eh…frü…Fro?
– Frö, säger Nellie Ahlfors glatt på klingande skånska, och tillägger att det är ett bra val. En »äkta svensk pizza« – med oxfilé och bearnaisesås. Pizzorna är döpta efter asa­gudarna, och interiören utgörs av rustika träbord och noga utvald vikingakitsch: en ringbrynja, ett svärd, en sköld och – så klart – en vikingahjälm, pryder väggarna.
– Vi i serveringen borde egentligen ha något roligare på oss. Leveranskillarna har ju motorcykelhjälmar med horn på, säger Nellie fundersamt.
Nellie är en av många unga svenskar som jobbar i Australien. Hon har jobbat på Sven's i fyra månader, och stortrivs. Drömmen handlade om att bo i värmen, nära havet – och här är hon nu, med både lägenhet och jobb på gångavstånd från Sydneys mest kända strand, Bondi Beach.
Australiens ekonomi har trots lågkonjunkturen fått ett uppsving på senare år. När Nellie kom till Sydney möttes hon av många restauranger som skyltade om behov av personal. Men snart stod det klart att det inte alltid gick att lita på arbetsgivarna.
– Första veckan blev jag lurad på två jobb. Först sa de att jag hade fått jobbet, men när jag skulle börja sa de plötsligt att det inte fanns några arbetsuppgifter åt mig just nu, säger Nellie Ahlfors.

Men efter
en och en halv vecka var ­jobbet på Sven's Pizza i hamn. Nu jobbar hon sex dagar i veckan, mellan fyra och sex timmar om dagen – serverar, svarar i ­telefon, sköter disken och beställer varor.
Det finns gott om tid att tillbringa dagarna på stranden med kompisarna och det går bra att spara pengar, intygar Nellie Lägenheten delar hon med tre andra, och med en timlön på cirka 129 kronor och en en skatt på omkring 15 procent, är reskassan på stadig tillväxt.
– När jag lämnar landet kan jag dessutom få tillbaka det mesta av det jag betalat i skatt, säger Nellie.
Och lämna landet ska hon. Man får bara jobba i sex månader för en arbetsgivare inom ramen för ett Working Holiday Visa.
– När jag slutar ska jag ut och resa i några månader. Det är ju för att samla erfarenheter jag är här. Man lär sig mycket bara av att vara i ett annat land, ta itu med nya situationer och möta nya människor.

Jobba i Australien

Svenska medborgare som är 18 -30 år kan ansöka om Working Holiday Visa. Det kan utfärdas för max 12 månader. Visumkostnaden är cirka 1 500 kr. Det finns en möjlighet att förlänga det första året med ytterligare ett år, men då krävs att du under den första perioden jobbar minst tre månader i en glesbygdsregion.

p>»Vanliga« arbetssökande får arbetsvisum om deras yrken räknas som »skilled occupation«. Kock, bagare eller hotellchef är sådana yrken.  På www.immi.gov.au kan du läsa mer.

När du ska börja arbeta behöver du ett tax file number, för skatteinbetalningar. Detta ansöker du om på plats, på www.ato.gov.au

United Voice heter fackförbundet som ­samlar anställda i alla möjliga serviceyrken. www.unitedvoice.org.au

För att få
servera alkohol måste du gå en kurs och och få certifikat i »Responsible Service of Alcohol«. Olika företag anordnar endagskurser som kostar cirka 600 kronor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här