Här har chokladen huvudrollen!
Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Här har chokladen huvudrollen!

När vintermörkret sänker sig slår chokladsuget till -- i alla fall för mig! Efterrätter och julgodis med choklad i är en självklarhet. Men chokladen är även god som krydda i en mustig gryta!

Publicerad 18 december 2014
inlinebild
Den krämiga chokladfondanten är ganska lättlagad. Foto: Ulrika Pousette

Chokladfondant
Lyxig, krämig fondant som garanterat gör succé som dessert till juldagsmiddagen eller på nyårsafton! 

  • 8–10 stycken
  • 125 gram mörk choklad (minst 70-procentig)
  • 125 gram smör
  • 4 ägg
  • 2 deciliter florsocker
  • 2 matskedar cointreau eller rom
  • 3/4 deciliter vetemjöl
  • kakao
  • glass eller vispgrädde till servering och
  • gärna några syrliga bär, som björnbär.

Lägg choklad och smör i en skål, smält i vattenbad.
–Vispa upp ägg och socker till ett pösigt skum. Rör ner den smälta chokladen. Häll i likör. Sikta i mjölet och vänd ned det i smeten. Låt gärna smeten stå i kyl­skåpet över natten eller i minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj formarna i en muffinsplåt eller andra ugnsfasta portionsformar. Pudra i lite mjöl eller kakao.
Fyll formarna till 3/4 med smet. Grädda i 8–10 minuter men passa hela tiden. Ytan ska stelna men kakorna ska fortfarande vara flytande inuti. De ska kännas lite »gungiga« när man vickar på plåten.
–Lägg upp och servera direkt. Pudra gärna lite kakao över och servera med mjuk vaniljglass eller vispad grädde och bär eller en hallonsås.

Vintergryta med chili och choklad
Värmande chiligryta för kalla, mörka vinterkvällar.

  • 2–4 msk olivolja
  • 1 kg högrev
  • 140 g bacon
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 lökar, en gul och en röd
  • 200 g rotselleri
  • 1 hel torkad chipotle-chili
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 tsk cayenne- eller chilipulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 msk kakao
  • 2 burkar bönor:  stora vita bönor och svartögda
  • 2 msk farinsocker
  • 1 burk körsbärstomater
  • 5 dl köttbuljong
  • saft från 1–2 lime
  • 75 g mörk choklad (minst 70 procent)

till servering:
crème fraiche, finhackad vårlök, färsk koriander

Ansa och tärna köttet. Torka av med hushållspapper och strö över salt och peppar. Stek i omgångar i olja tills köttet fått fin färg runt om.
trimla bacon och stek den knaprig. Lägg åt sidan.
Finhacka vitlök och lök. Skär rotselleri i tärningar. Hetta upp olja i en gryta med lock. Stek grönsakerna tills de mjuknat. Tillsätt chili, kakao och oregano. Låt puttra någon minut under omrörning.
Lägg i köttet och rör ner socker, tomat, köttbuljong och bönor. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Puttra i minst 2 timmar under lock. Det går också bra att sätta grytan i ugnen på 125–140 grader.
Smaka av grytan med salt, peppar och eventuellt lite limejuice. Rör ner den mörka chokladen.
Servera med klippt koriander, finskuren salladslök och en generös klick crème fraiche.

Chokladdoppad chokladkola
Det blir inte jul hemma hos oss utan denna gudomliga kola! Gör du dig  det extra besväret och doppar i en god mörk choklad är kolan exklusiv nog att servera som efterrätt med en stark espresso.

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 100 g smör
  • 4 msk kakao
  • 200 g mörk choklad
  • 1–2 tsk flingsalt

–Klä en form, ungefär 20×30 centimeter stor, med bak­plåtspapper.
Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. När det börjat koka, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader eller koka  i cirka 10 minuter, gör sedan ett kulprov. Rör om då och då.
–Häll försiktigt smeten i formen. Låt kolan stå och svalna innan du ställer in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten.
Skär i fyrkanter, 2×2 centimeter stora.
Smält chokladen i vattenbad. Låt chokladen svalna. Vänd sedan kolabitarna i den smälta chokladen med en gaffel. Lägg upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler.
Strö lite flingsalt över kolabitarna innan chokladen stelnat. Låt den stelna helt och förvara sedan i burk med bakplåtspapper emellan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
98
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här