En av årets bästa glöggval smakar både blåbär och lingon. Annars ger en liten mängd lagom söt, spetsad glögg precis rätt julstämning.
Det känns som om vi uppmärksammar julen allt tidigare. Redan i mitten av oktober provas årets glöggnyheter och i november njuter vi av den varma drycken. Att dricka varmt kryddat vin går långt tillbaka i tiden. Glögg, »glödgat« vin, innebar att en sockertopp dränktes i sprit och antändes, det söta smälte då ner i det kryddade vinet och gav sötma till drycken.
I dag dricks det varianter på många håll i världen – glühwein och vin chaud är några exempel. I den nutida svenska glöggtraditionen ryms en hel del »nymodigheter«, glöggen smaksätts med choklad och vanilj, spetsas med whisky, rom och konjak. I ett av årets bästa glöggval, Grythyttan Skogsglögg, är det skogen och dess bär som ger smak och doft.
Vi fyller koppen enligt tradition med varm glögg och tillsätter russin, mandel och nejlikor eller så krossar vi is och fyller glaset med vit glögg och dricker den som aperitif, ett fenomen som uppmuntras av glöggtillverkarna.
För egen del föredrar jag glögg utan överdriven sötma, gärna spetsad med något starkt som bidrar till djupare smak. Och jag dricker i liten mängd, 5 cl brukar räcka för att uppleva julstämning och goda smaker.
Vid sidan passar något sött som torkad frukt eller kardemummakaka, devisen att möta sött med ännu sötare som blir till mindre söt helhet stämmer utmärkt när det gäller glögg. Tänk på att glögg ska värmas och inte kokas!
Tre goda glöggval
Grythyttan Skogsglögg, Sverige, 96460, 88 kr, 750 ml
En mix av lingon och blåbär – behaglig sötma och tydlig bärighet samsas med mossa och gran i smak och doft. Bästa köp!
Blossa Trestjärnig Glögg, romspetsad, 96518, 85 kr, 500 ml
Elegant med tydliga toner av rom, därtill ryms arrak och apelsinskal i den kryddiga eftersmaken. Kan även serveras kall!
Dufvenkrooks Vinglögg, Sverige, 96001, 44 kr, 375 ml
Söt, men god variant på klassisk glögg. Mörkbärigt och rejält med fikon, korinter, nejlika och kanel. Ett säkert kort, med mandel och russin!
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.