Goda tider för cider!
Utbudet av bra cider blir allt större. Foto: Oleksiy Boyko/Mostphotos
På menyn DRYCK

Goda tider för cider!

En torr cider är perfekt till en höstig gryta. I dag finns ett stort utbud av must och cider med läskande fräschör.

Publicerad 28 september 2019
2016 Brännland Iscider Fatlagrad, 76345, 149 kr, 187 ml. Bäst i test! Ljuvlig sötma, ultrafrisk syra. Intensivt av mogna äpplen, torkad persika och kanel.

Skördetid ger möjligheter att skapa egen dryck, bara fantasin sätter gränser. Där jag bor, på Gotland, skördas det från maj till tidig vinter. Sist in är frostnupna slånbär, vinteräpplen och tryffel med en säsong som sträcker sig till tjälen går i marken.

Skepparp Flaskjäst Cider, 1841, 86 kr, 750 ml. Friskt och aromatiskt. Nyslaget gräs, limeskal och citronverbena kantas av röda äppelskal.

Av äpplen görs must men också torr cider. Med enkla grepp och en dos tålamod jäser man en perfekt måltidsdryck.
Cider görs sällan på endast en äppelsort och man har användning för fallfrukt. För att uppnå en fyllig smak gäller det att balansera mellan äpplen som är syrliga, söta och beska. Söta äpplen ger en högre alkoholhalt. Beska äpplen är rika på tanniner. Syrliga äpplen bidrar med fräschör. Sorterna kan variera.

Tosterup Premium Cider, Sverige, 11960, 39.90 kr, 365 ml. Gula äpplen dominerar, krispig syra, citronmeliss och apelsinblom i fin balans.

I framtiden kanske Sverige får en egen äppelsort speciellt lämpad för cider! Två forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, driver ett projekt med målet att ta fram frukt med smaker som passar för cider- och mustproduktion.

Brännland Just Cider, 83419, 59 kr, 750 ml. Torr munkänsla. Dragon och honungspastiller samsas med tydlig äppelkaraktär.

I Sverige har ciderproduktionen fått fäste, numera produceras torra drycker långt från sliskig alkoläsk. Torrheten är storheten, cider är läskande på egen hand men avsaknaden av intensiv sötma gör den användbar till mat. Den modesta alkoholen mellan 3–8 volymprocent, gör cider till en festlig vardagsdryck.