Vinterboosta med matlagning fylld av ingefära, chili, citrus och andra nyttigheter! Vår ångkokta lax, fänkålssallad och smoothie innehåller smaker och råvaror som ger kroppen en rivstart.
Smoothie med avokado och grapefrukt
Den beska vitaminbomben möter hälsofrukten avokado i en sammetslen smoothie.
- 2 avokado
- 2 grapefrukter
- 1 – 3 msk råsocker
- 1/2 tsk nymald kardemumma
Dela grapefrukten och pressa ur saften.
Dela avokadon och gröp ur fruktköttet. Häll grapefruktsaften och avokadoköttet i en mixer och mixa slätt.
–Smaka av med råsocker. Toppa varje glas med en nypa kardemumma.
Ångkokt lax på koreanskt vis
4 portioner
Varsam tillagning är laxens A och O. Här är den ångkokad med friska och heta ingredienser. Smaken blir så mycket bättre och fisken behåller sina nyttiga fetter.
- 600 –700 g laxfilé
- 100 g babyspenat
- 1 msk finhackad färsk ingefära
- 3 finhackade vårlökar
- 1 citron i skivor
- 1/2 finhackad röd chili
- koriander
- rostade sesamfrön
dressing:
- 1 tsk finriven ingefära
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1/2 finhackad röd chili
- 1 msk finhackad gräslök
- 2 tsk råsocker
- 2 tsk sesamolja
- 1 1/2 msk soja
- 1 msk vatten
Lägg spenaten i en ugnsfast form. Strössla hälften av ingefäran och vårlöken över. Lägg på laxen, strö över lite salt och resten av ingefäran och vårlöken. Täck med citronskivorna och finhackad chili.
Om du inte har en ångkokare går det att ånga laxen i en stor wokpanna med lock. Häll ett par centimeter vatten i pannan, ställ den ugnsfasta formen så att den vilar uppe på wokpannans kanter.
Låt vattnet koka upp, sätt på ett lock och ånga fisken i 7–8 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54 grader. Blanda under tiden ihop dressingen.
När laxen är klar ringla över dressingen och strö över koriander och rostade sesamfrön. Servera med ris.
Apelsin- och fänkålssallad
4 portioner
När det gäller smaker så händer det att 1 + 1 blir långt mycket mer än 2. Vissa kombinationer kan hjälpas åt att lyfta varandra till en ny, magisk nivå. Två smakvänner är apelsin och fänkål. Lakritstonerna förstärks och apelsinens sötma bli mer intressant. Här är en vacker sallad som är lika nyttig som god.
- 1 stor eller 2 små fänkålshuvuden
- 3 apelsiner, gärna blodapelsin
- 1/2 dl rostade valnötskärnor
- cirka 100 g ruccolasallad
- 3 msk olivolja
- 1 msk färskpressad citronsaft
- salt och svartpeppar
Skär fänkålen så tunt som möjligt. Gärna med mandolin. Lägg den i iskallt vatten en stund. Skär bort skal från apelsinerna och filea dem med en vass kniv.
–Blanda till en vinägrett på olivolja, citronsaft, salt och peppar.
–Slå av vattnet från fänkålen och varva den med apelsinfiléerna på ett stort serveringsfat. Toppa med ruccolasallad och droppa över vinägretten.
Rosta valnötterna strax före serveringen och strö dem över salladen.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.