På menyn proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gästens upplevelse börjar redan vid bokningen

Nyligen vann gourmetkrogen Lux White Guides pris för bästa service. Henrik Nordström är kreativ ledare och den som ansvarar för helheten och servicetänket.

Publicerad 29 januari 2009

Henrik Nordström.– God service handlar om att gästen ska känna sig sedd. Första kontakten sker per telefon och ett vänligt bemötande är avgörande. Vid större sällskap bekräftar vi bokningen via mejl och ett nytt samtal. Vi försöker att öppna dörren när vi har möjlighet, så att gästen känner sig riktigt välkommen, säger Henrik.

Han säger att den viktigaste serviceegenskapen är lyhördhet, att kunna läsa av olika gästers behov. En del vill ha snabb och korrekt service. Andra vill ha lugn och avskildhet medan åter andra vill ha lite mer »show«, trevligt småprat och rekommendationer kring mat och vin.
Att kunna detaljbeskriva maten i menyn och känna till vilka viner som passar till är också avgörande, menar ­Henrik.
Liksom att vara uppmärksam, engagerad och snabbt se när en gäst behöver något.

Lux service handlar inte bara om personalens uppträdande, utan även om helhetsupplevelsen. Dötid är bannlyst, alla gäster får något att pyssla med i väntan på maten. En smakbit, en ångad linneservett att torka händerna på. Rimliga väntetider är förstås också självklara. Liksom en fungerande logistik, så att gästerna inte serveras i olika takt.
Efter besöket avtackas gästerna för att de valt att äta på Lux. Det ska kännas varmt och personligt.
– Första och sista intrycket är mycket viktiga för att gästen ska ta med sig känslan av en speciell upplevelse hem, konstaterar Henrik.

Henriks lista för god service

  • Engagerad och fokuserad.
  • Förekommande och behjälplig.
  • Lyhörd för gästens behov.
  • Glad och positiv.
  • Kunnig om maten och vinet.
  • Visa alltid gästen uppskattning oavsett vad de väljer att äta.
  • Korta väntetider.
  • Rytmen. Gäster i ett sällskap måste serveras samtidigt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.