Fyra trevliga tapasrecept
Fredagsmys med albóndigas, tortilla och andra goda tapas. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fyra trevliga tapasrecept

Gör som i Spanien, bjud in släkt och vänner och samlas kring ett antal välsmakande, hemmagjorda smårätter. Chansen är stor att det finns något som passar alla smaker.

Publicerad 23 september 2011
inlinebild
Boquerones, marinerade sardiner. Foto: Stefan Wettainen

Boquerones

Marinerade sardiner
10 småportioner

  • 250 g dragna filéer av sardin, skarpsill eller strömming
  • salt
  • peppar
  • 1 vitlöksklyfta, tunt skivad
  • 1/2 röd chili, urkärnad och finhackad
  • 1 citron, saft och skal
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl sherryvinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 msk hackad persilja

Skölj filéerna och lägg dem med den köttiga sidan uppåt på ett fat. Salta, peppra och strö över vitlök, chili och rivet citronskal.

Blanda olja, vinäger, vatten och rispat skal och lite citronsaft. Häll över filéerna. Låt fisken marinera övertäckt i 1 – 2 dygn i kylskåp. Strö över hackad persilja och ringla på lite extra olivolja alldeles innan serveringen.

Tortilla

  • 500 g potatis, skalad och tunt skivad
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 1/2 dl olivolja
  • salt
  • 6 ägg, uppvispade

Stek potatis och lök på svag värme i olja tills det mjuknat. Låt oljan rinna av. Salta och tillsätt sedan äggen.

Blanda alltsammans och häll upp i en smord ugnsfast form eller stekpanna som tål att stå i ugnen. Grädda i 160 ­grader i 30 minuter. Servera kall, varm eller ljummen.

Albóndigas

Köttbullar i tomatsås – vi förenklade San Leandros recept och tog färdig tomatsås.

  • 1 kg blandfärs
  • 1 ägg
  • 2 – 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 liten knippa bladpersilja, finhackad nymalen svartpeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 burk färdig tomatsås (till pastasås)
  • 1 dl vatten

Blanda köttfärs, ägg och de finhackade ingredienserna. Smaksätt med salt, peppar och spiskummin.

Rulla köttbullar och grädda dem i ugnen på en plåt 120 grader, cirka 30 minuter.

Värm tomatsås och vatten i en vid stekpanna och lägg i köttbullarna. Låt dem koka sakta tills såsen tjocknat något och rör om då och då under tiden.

Croquetas Ibéricas

Friterade skinkbollar som för­bereds dagen innan.

  • 150 g gul lök, hackad
  • 150 g serranoskinka, hackad
  • 100 g smör
  • salt
  • riven muskotnöt
  • nymalen svartpeppar
  • 150 g vetemjöl
  • 0,6 dl mjölk
  • 1 uppvispat ägg
  • cirka 2 dl ströbröd
  • olja att fritera i

Mjukstek löken och skinkan i smöret. Tillsätt salt, muskot och peppar. Låt puttra.

Tillsätt mjöl och stek vidare under omrörning i 15 minuter. Koka upp mjölken och häll i lite i taget under omrörning. Låt puttra tills stuvningen inte fastnar i stekpannan. Låt stå i kylen under natten.

Rulla smeten till små bollar. Doppa dem i uppvispat ägg och rulla i ströbröd. Fritera i 2 minuter.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här