Fristad för nördar
Cafe Sirius. Foto: Julia Sjöberg
Arbetsplatsen Café Sirius

Fristad för nördar

På Café Sirius i Göteborg kretsar allt kring fantasi – och vänlighet. Här är nördighet inte bara en positiv egenskap, utan ett krav.

Publicerad 24 maj 2019

Längst in i Science Fiction-bokhandeln i centrala Göteborg, gömd bakom hyllkilometer av sci-fi, fantasy och skräck, ligger en annan värld. Lite som det gamla klädskåpet som leder till Narnia eller som Harry Potters plattform 9 3/4.
Men i stället för kentaurer och trollkarlar möts den som stiger in på Café Sirius av smaskiga bakverk, snygga sallader och en gemenskap utöver det vanliga.
– Vi är allt annat än vanliga. Vi är inget standardkafé, det är väldigt skönt, säger Leo Hedberg.

Han står bakom kaféets svarta serveringsdisk och skummar mjölk till en cappuccino.
Förutom fräsandet från ångan och stilla dataspelsmusik från högtalarna är det lugnt, trots att nästan alla bord är upptagna. Det kan bero på hyllorna med böcker och spel som gästerna kan låna för att fördriva några timmar.

Just nu är tre av borden upptagna av spelsällskap, djupt försjunkna i sina spelomgångar. Vid flera andra sitter gäster och läser.
Sissela Asker, ansvarig för kaféet, berättar att många kommer för att spela eller läsa lite.
– Det är väldigt populärt. Det är nästan lite bibliotekskänsla. Man pratar automatiskt lite tystare, säger hon.

Sissela har lunchrast. Hon har satt sig med en skål soppa medan Leo sköter ruljansen. Det är ett litet gäng som jobbar på kaféet, allt som allt åtta personer.
Men samarbetet med personalen på Science Fiction-bokhandeln är tajt. Om det behövs kan de hoppa in hos varandra.
– Det är jätteskönt. Du behöver aldrig vara rädd för att stå här ensam utan att kunna ta raster, säger Sissela och tar en sked av soppan.

När senaste Fallout-spelet släpptes lagade vi mat från den särskilda Fallout-kokboken. Sissela Asker

Jenny Engwall. Foto: Julia Sjöberg

Det mesta lagas och bakas i kaféets lilla kök. Sissela, som är utbildad konditor, har i stort sett fria händer. Som när det är olika events i kaféet, till exempel speltävlingar eller boksläpp.
– Om jag vill göra en specialbakelse så får jag det. När senaste Fallout-spelet släpptes lagade vi mat från den särskilda Fallout-kokboken.

Café Sirius tillhör Science Fiction-bokhandeln, som även har filialer i Stockholm, Malmö och på nätet. Jenny Engwall, som är chef, visar runt bland hyllorna.
Här finns landets största sortiment av fantasy, sci-fi och skräck. Hit kommer människor av alla kön, religioner och utseenden, allt från fyraåringar till döden. Det är omöjligt att prata om en typisk kund, säger hon.
– Men man kan prata om generaliteter, som att det ofta är män som gillar sci-fi medan de som läser skräck ofta är tjejer. Men alla delar vårt intresse, säger Jenny.

Hon berättar att alla som jobbar i bokhandeln är riktigt engagerade nördar.
– Man ska kunna prata med kunderna om det vi säljer. De flesta har ett specialintresse, en grej som de är extra bra på, men man ska minst ha en allmänkunskap.
Det gäller i viss mån även för kafépersonalen, säger Jenny.
– Om gästerna vill prata om Star Wars, så ska man ha någon att prata med här. Lite nördighet är ett krav.

Leo Hedberg, Sissela Asker och Jenny Engwall. Ibland fantiserar gänget som jobbar här om att förvandla byggnaden bokhandeln ligger i till ett hotell med rum i olika teman. Foto: Julia Sjöberg
Många kommer för att spela eller läsa lite. – Det är väldigt populärt. Det är nästan lite bibliotekskänsla. Man pratar automatiskt lite tystare, säger Sissela Asker. Foto: Julia Sjöberg
Tidigare sålde Leo Hedberg spel i spelbutik. Nu leder han ofta Café Sirius spelkvällar som hålls flera gånger i veckan. Foto: Julia Sjöberg
Jolt Cola var stor bland gamers och andra datorintresserade på 90-talet, men försvann när återförsäljaren gick i konkurs. År 2017 kom den tillbaka. På Café Sirius är den populär, berättar Leo Hedberg. – Folk som kommer hit blir helt glada och giddy. ”Shit, har ni Jolt!” Foto: Julia Sjöberg
Det var en självklarhet att teckna kollektivavtal, säger Jenny Engwall. – Vi vill göra allt rätt och riktigt så vi kontaktade Visita direkt. Vi ställer krav på vår personal, man ska vara lite nördig och social. När vi hittar bra personal som uppfyller våra krav så vill vi behålla dem. Folk som inte inser att bra personal är det viktigaste missar mycket. Foto: Julia Sjöberg
De runda borden före­ställer olika galaxer, med bilder från Nasas Hubble-teleskop. De fyrkantiga visar bokomslag, antingen bästsäljare eller personalens rekommendationer. Foto: Julia Sjöberg
Allt som säljs i kafét är veganskt eller vegetariskt, och de flesta råvaror är när­producerade. Foto: Julia Sjöberg
Väggmålningarna är specialgjorda för kafét av konstnärerna Alexander Jansson och Peter Bergting. Runt om i butiken finns målningar som anställda har gjort. Foto: Julia Sjöberg
Cafe Sirius-gänget är eniga om att nörd, som en gång var synonymt med tönt, har ändrat innebörd. – Vi anser att intresse och kunskap aldrig kan vara något dåligt, säger Jenny Engwall. Foto: Julia Sjöberg
Temat finns inte bara ute bland gästerna. Personalens gemensamma lunchrum ligger innanför Alienstatyn. Lagret ligger i Hobbit-hålet. Foto: Julia Sjöberg

Leo Hedberg, som plockar disk, berättar att det var just det som gjorde att han fick jobbet.
– Det var som: Har han jobbat i kafé förut? Nej, men han är nördig och kan lära sig det andra. Och eftersom vi jobbar så tajt tillsammans så har jag lärt mig massor, säger han och tar en bricka från ett tomt bord.
Däremot har Leo fått nytta av andra kunskaper. Tidigare sålde han spel i spelbutik. Nu leder han ofta Café Sirius spelkvällar som hålls flera gånger i veckan.
– Det kommer allsköns människor. Det är en väldigt skön stämning.

Även personalen brukar dyka upp på kaféets specialkvällar, ­berättar Sissela som nu ätit upp sin lunch och fått sällskap vid bordet av Jenny.
– Jag går hit ibland när jag är ledig. Jag har lärt känna många gäster, alla är väldigt snälla och vänliga.
– Det är den miljön vi vill ha. Här är man schyst och hjälper varandra, säger Jenny.
De är överens om att gästerna är annorlunda här än på tidigare arbetsplatser. Sissela tror att det beror på att de flesta delar samma intresse.
– Det blir en gemenskap, en samhörighet som gör att man är extra trevlig mot varandra.

Plus och minus på jobbet

  • God sammanhållning, både bland gäster och personal. Bra stämning.
  • Egentligen inget. Möjligen att det är dragigt.

Sammanhållningen är stark bland personalen. Minst fyra gånger om året försöker de gå på bio ihop och det är sällan problem att hitta en film.
– Vi har ju ungefär samma smak allihop, säger Jenny.
I jämförelse med andra företag i bokbranschen blir det tydligt att något är annorlunda här.
– Med tanke på att det pågår en stor bokhandelsdöd samtidigt som vi ökar varje år, säger Jenny.
Sissela tror att det beror på att ett besök här är mer än ett bokinköp.
– Att komma hit blir något annat. Du kan prata med kunnig personal och träffa andra nördar. Det är mer som en upplevelse, säger hon.