Friska smaker, mineral och syra -- nyårets smårätter passar med torrt vitt. Ett tips är att servera champagnen till maten.
Stor fest eller middag på tu man hand – oavsett hur nyårsafton firas hör det till med gott i glaset. För de flesta upplevs champagne som lyxigt. De svårflörtade dropparna är exklusiva och knepiga att tillverka, vilket präglar prislappen men också smaken.
Champagnens friska syror och tydliga mineralitet livar upp feta inslag i maten, dämpar syror i de friska anrättningarna och möter asiatiska smaker med bravur. Torrt vitt passar fisk och gröna rätter, framför allt om livlig syra finns bland ingredienserna.
Till receptet med linser, tryffel och trattkantareller landar vi i Jura. Regionen i östra Frankrike bjuder på udda vitt av druvorna chardonnay och savagnin, viner som är knastertorra med nötiga inslag i doft och smak.
Sublima smaker i ceviche kräver fräschör och toner av färska örter i glaset. Österrikes grüner veltliner bjuder detta, druvan presterar smakrikt, kryddigt, grönfruktigt och livlig syra.
Äggakakan är knepig, ägg är knappast vinvänligt men i kombination med rökt fläsk och lagrad hårdost serveras elegant rött vin av druvan pinot noir. Ett tips är att servera champagne till middagen. Vid tolvslaget passar spansk cava, italiensk spumante eller alkoholfritt bubbel perfekt.
Fyra fina dryckesval till årets final
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.