Fräscht till plock på nyår
Foto: Colourbox
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fräscht till plock på nyår

Friska smaker, mineral och syra -- nyårets smårätter passar med torrt vitt. Ett tips är att servera champagnen till maten.

Publicerad 17 december 2015

Stor fest eller middag på tu man hand – oavsett hur nyårsafton firas hör det till med gott i glaset. För de flesta upplevs champagne som lyxigt. De svårflörtade dropparna är exklusiva och knepiga att tillverka, vilket präglar prislappen men också smaken.
Champagnens friska syror och tydliga mineralitet livar upp feta inslag i maten, dämpar syror i de friska anrättningarna och möter asiatiska smaker med bravur. Torrt vitt passar fisk och gröna rätter, framför allt om livlig syra finns bland ingredienserna.

Till receptet med linser, tryffel och trattkantareller landar vi i Jura. Regionen i östra Frankrike bjuder på udda vitt av druvorna chardonnay och savagnin, viner som är knastertorra med nötiga inslag i doft och smak.
Sublima smaker i ceviche kräver fräschör och toner av färska örter i glaset. Österrikes grüner veltliner bjuder detta, druvan presterar smakrikt, kryddigt, grönfruktigt och livlig syra.

Äggakakan är knepig, ägg är knappast vinvänligt men i kombination med rökt fläsk och lagrad hårdost serveras elegant rött vin av druvan pinot noir. Ett tips är att servera champagne till middagen. Vid tolvslaget passar spansk cava, italiensk spumante eller alkoholfritt bubbel perfekt.

Fyra fina dryckesval till årets final

2008 Arbois Expression du Terroir, Frankrike, 5399, 141 kr, 750 ml Krispigt och udda från Jura, intensiv smak av höstäpplen, nötter, lime och torkad dragon. Sherryliknande eftersmak. 2014 Heinrich Pinot Noir Dorflagen, Österrike, 99530, 129 kr, 750 ml Mjukt och användbart till äggakaka med rökt fläsk. Smakrikt av vildhallon, körvel och nougat. 2008 Palmer & Co Millésime Brut, Frankrike, 7867, 299 kr, 750 ml Fylligt bubbel med stor fräschör. Gröna äpplen och citrus samsas med rostat bröd och marsipan. Drick den genomgående till hela nyårsmenyn! Rawson”s Retreat Sparkling, Australien, 1992, 55 kr Alkoholfri nyhet som i torr tappning passar till mycket. Grapefrukt och aprikos samsas med fläder och färska örter.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.