På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Smöriga smaker till svampen

Ekfatslagrad chardonnay eller ett intensivt druvblandat vitt från Sydafrika -- svamprätter trivs med lite feta viner.

Publicerad 23 november 2015

Svamp är lätt att kombinera med vin, framför allt för att rätterna ofta innehåller fett såsom smör, grädde eller annat som rundar av upplevelsen. Svamp smakar en hel del i sig, men det är tillbehören som spelar in. Ekfatslagrad chardonnay klarar många svampsituationer, speciellt om druvan odlas i svalare klimat såsom i Bourgogne eller i Nya Zeeland. Smörstekt svamp på toast passar vinets rostade och smöriga toner. Likaså till fisksoppa med palsternacka och ostronskivling, den krämiga soppan piggas upp av friskt i drycken.

Druvblandat vitt från Sydafrika, vars intensiva och lite feta viner klarar smakstinna rätter av svamp, är också bra val. Vårt recept med gratinerad ­portabello är perfekt till dessa viner. Eller till torra roséviner från södra Frankrike eller Penedès.
Självklart fungerar röda viner i svamptider, gärna lättare av druvan pinot noir. Det viktiga är att strävhet och fyllighet håller sig inom rimliga gränser och att syran finns för att liva upp helheten.

Önskas kraftfulla röda viner rekommenderas grillat kött med mustig svampsås vid sidan. En trotjänare till svamp är torr sherry, så kallad fino. Den nötiga drycken serveras sval och några centi­liter per person räcker till förrätt med smörstekta svampar.

Tre goda till svamprätter

2013 Bourgogne Cuvée Prestige, Frankrike, 5362, 109 kr, 750 ml
Elegant chardonnay med ­rostade toner, smör, gula äpplen och mineral. Vanilj i eftersmaken. Bra till smörstekt svamp.

Groot Constantia Gouverneurs Res­erve, Sydafrika, 90484, 159 kr
Lyxig nyhet, smakrik blandning av sémillon och sauvignon blanc. Feta undertoner.

2014 Gardo & Morris Pinot Noir, Nya Zeeland, 6292, 99 kr, 750 ml
Mjukt och inställsamt med hösthallon, smultron ceder och nougat. Toner av färska örter ger fräschör.

Månadens nykomling:
Two Rivers, Portugal, 1991, 49 kr, 750 ml
Alkoholfri nyhet som ­passar rätter av ljust kött, addera svamp vid sidan för lyckad kombination. Bigarråer, färska fikon och dragon dominerar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.