Ekfatslagrad chardonnay eller ett intensivt druvblandat vitt från Sydafrika -- svamprätter trivs med lite feta viner.
Svamp är lätt att kombinera med vin, framför allt för att rätterna ofta innehåller fett såsom smör, grädde eller annat som rundar av upplevelsen. Svamp smakar en hel del i sig, men det är tillbehören som spelar in. Ekfatslagrad chardonnay klarar många svampsituationer, speciellt om druvan odlas i svalare klimat såsom i Bourgogne eller i Nya Zeeland. Smörstekt svamp på toast passar vinets rostade och smöriga toner. Likaså till fisksoppa med palsternacka och ostronskivling, den krämiga soppan piggas upp av friskt i drycken.
Druvblandat vitt från Sydafrika, vars intensiva och lite feta viner klarar smakstinna rätter av svamp, är också bra val. Vårt recept med gratinerad portabello är perfekt till dessa viner. Eller till torra roséviner från södra Frankrike eller Penedès.
Självklart fungerar röda viner i svamptider, gärna lättare av druvan pinot noir. Det viktiga är att strävhet och fyllighet håller sig inom rimliga gränser och att syran finns för att liva upp helheten.
Önskas kraftfulla röda viner rekommenderas grillat kött med mustig svampsås vid sidan. En trotjänare till svamp är torr sherry, så kallad fino. Den nötiga drycken serveras sval och några centiliter per person räcker till förrätt med smörstekta svampar.
Tre goda till svamprätter
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.