Arbetspasset Arbetstid
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket och arbetsgivarna om deltider

Varför är deltider så vanligt i branschen, är det ett problem och vad kan i så fall göras åt det? Pontus Sjöstrand, förhandlingschef på Visita och Malin Ackholt, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, har olika syn på saken.

Publicerad 15 maj 2013

Pontus Sjöstrand, förhandlingschef på Visita:

Vad beror deltiderna på?

Pontus Sjöstrand, förhandlingschef på Visita
Pontus Sjöstrand,
förhandlingschef på Visita.
Bild: CharlotteStrömwall/Visita.

– Vi har en mångfacetterad grupp av medlemsföretag, med säsongsverksamhet och en arbetstid som är väldigt rörlig. Våra verksamheter kräver olika arbetstidsmått. Det som fungerar hos industrin fungerar inte hos oss.

Ser du några problem med utbredningen av deltid?
– Det förekommer ju olika grader av deltid. Vi har unga och studenter som gör ett medvetet val. Branschens behov och individens valmöjligheter kan kopplas ihop. Samtidigt ska den som vill jobba heltid kunna göra det. Men deltider kan också vara en inkörsport till heltider.
Kan arbetsgivarna organisera arbetet så att heltiderna blir fler?
 – Många strävar efter det redan i dag, de vill ha medarbetare som kan verksamheten. Men schemaläggning är ett pussel. Det finns en marknad som styr, arbetstoppar som måste pareras. Det går inte att ha heltider hela vägen.

Hur ser du på att heltidsanställda får gå ner till deltid, sedan får de timmar och jobbar nästan lika mycket som förr?

– Inom branschen finns det ibland en stor osäkerhet om hur det ska gå från månad till månad. Arbetsgivaren förlorar ett kontrakt eller efterfrågan minskar. Det kan vara både tragiskt och trist att behöva gå ner i tid, men det är ändå bättre än att förlora jobbet helt.

Malin Ackholt, avtalssekreterare på HRF:

Vad beror deltiderna på?

Malin Ackholt, avtalssekreterare HRF.
Malin Ackholt, avtalssekreterare
HRF. Bild: Jann Lipka/HRF.

– Den största orsaken är flexibiliteten. Arbetsgivare ser det som lättare att organisera flera huvuden. Jag ser en trend att arbetsgivare säger upp heltider för att i stället erbjuda deltider. För de anställda blir det ohållbart i en bransch där snittlönen ligger på 20 966 kronor.

Hur kan branschen få fler heltider?
– Arbetsgivarna behöver jobba med hur de kan kombinera olika uppgifter, antingen inom driften dagligdags, eller inom verksamheten under olika säsonger. Det finns delar av branschen där det inte är svårt att erbjuda heltid. Jag har själv jobbat på
krogen och vet att det finns saker att göra
även före och efter lunch.

Vilka är de allvarligaste följderna av allt fler deltider?
– Den ena är möjligheten att försörja sig. Den som jobbar 50 – 75 procent måste antingen ha ett arbete till, eller någon att dela sin ekonomi med. Den andra handlar om kopplingen till arbetsplatsen. Ju säkrare du sitter, desto lättare är det att påverka. Allt för många har låg sysselsättningsgrad och otrygga anställningar, då blir du ganska tyst. Den som säger emot får kanske inte de önskade extratimmarna.

Heltider är vanligare bland HRF:are än i branschen i stort. Varför?
– Våra medlemmar har en fastare förankring på arbetsmarknaden. De som har deltid går inte med i facket i samma utsträckning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här