Äggande gott
Bananpannkakor, lyxomelett och fräsch retrofromage. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Äggande gott

Användbara, nyttiga, oumbärliga -- äggen håller ihop matlagningen. Vi laddar upp med en härlig omelett, lyxiga bananpannkakor och retrodesserten fromage. Knäckande gott!

Publicerad 27 mars 2014

Bananpannkakor

4 portioner
Fluffiga, höga pannkakor som påminner om frukostpannkakorna man får på en strand i Thailand eller Indien.

  • 2 medelstora mogna bananer
  • 3 ägg
  • 25 gram smör
  • 1 deciliter mjölk
  • 2 ½ deciliter vetemjöl
  • 2 teskedar bakpulver
  • 1 matsked strösocker

–Smält smöret, häll i mjölken och äggulorna och vispa ihop.
–Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Häll i mjölkblandningen och blanda raskt ihop till en smet. (den behöver inte vara helt slät.) Mosa bananerna och blanda ner i smeten.
–Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten.
–Klicka smeten i en varm stekpanna med olja. Stek några minuter på varje sida tills de fått fin färg.
–Servera pannkakorna med en liten klick smör, lönn­sirap och en god fruktsallad.

Omelett med svamp och chèvre

4 portioner
Den perfekta omeletten görs en varm panna och genom att röra ordentligt i början. Sedan är det bara att fylla med något gott. Här en härlig svampröra!

  • 200 g blandad svamp, gärna skogschampinjon
  • och portabello
  • 1 liten purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • ½ dl vitt vin
  • 3 ägg
  • 200 g chèvre
  • ½ kruka oregano, repade blad

–Börja med att förbereda din fyllning. Strimla svampen och purjon fint. Stek vitlöksklyftorna i lite olja tills de fått lite färg. Tillsätt svamp och purjo och stek i några minuter. Salta och peppra. Häll på vinet och låt sjuda några minuter. Ställ åt sidan.
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt salt och vitpeppar och slå snabbt ihop äggen med en gaffel.
Värm en stekpanna. Lägg i en klick smör och låt det smälta.  Häll i äggsmeten när smöret tystnat. Rör runt med en trägaffel eller stekspade. Omeletten är klar när bottnen har stelnat men ytan fortfarande är lite krämig.
Lägg på svampen, smula över chèvre och strö över örterna. Servera genast.

Citronfromage

4 portioner

  • 3 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • skal och saft från 1 citron
  • 3 dl vispgrädde

till servering

  • 2 passionsfrukter

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Riv ner citronskal.
–Smält gelatinet på svag värme i en kastrull. Blanda ner citronsaften och rör ner alltihop i äggsmeten.
–Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i ägg­smeten. Häll upp smeten i små glas eller en stor skål, täck med plastfolie och låt den stelna i kylskåpet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här