De slåss mot dumpade
löner och okunskap
Från vänster Lynn Ljungberg, Rickard Bondesson, Lisbeth Olsson, Susanne Blom, Carina Pettersson och Els-Marie Wedmo. Frånvarande: Stefan Johansson. Foto: Peter Kroon
Arbetspasset mitt förbund
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De slåss mot dumpade löner och okunskap

När arbetsgivarna inte har koll på lagar och regler är det extra viktigt att de anställda vet vad som gäller. Avdelning 5 Syd erbjuder alla medlemmar utbildning i arbetsrätt.

Publicerad 20 januari 2011

Lönedumpning och arbets­givare som är okunniga om arbetsrätt. Det är fackliga ­bekymmer för HRF:s avdelning 5 Syd, som är fackförbundets sydligaste avdelning.
– Just nu har jag ett fall med en kinarestaurang där de anställda har jobbat utan ordentlig lön med arbetsdagar på upp till 16 timmar sju dagar i veckan, ­säger Susanne Blom, ombudsman och kassör i ­avdelningen.
Susannes kollega Lynn Ljungberg berättar att mycket av hennes arbete går ut på att lära arbetsgivare vad den svenska arbetsrätten innebär.
– Många små arbetsgivare kan inte något om avtal, säger Lynn Ljungberg.
Oseriösa och okunniga ­arbetsgivare är ganska vanliga. Det fackliga motdraget är utbildning. Man erbjuder avdelningens medlemmar att lära sig mer om avtal och lagar på arbetsmarknaden.

Med sitt läge längst söder­ut i Sverige är avdelningen också extra berörd av arbetskrafts­import och ­lönedumpning.
– Vår ambition är att få i gång en kampanj riktad till arbetskraft från andra länder. Vi vill visa på nyttan av facket.
Avdelningens huvudkontor ligger i Malmö. Men många i avdelningsstyrelsen bor på andra orter och det är långa avstånd när styrelsen ska samlas eller när någon ombudsman ska iväg på förhandling.
– Ska jag till Blekinge så försvinner det minst en dag, säger Susanne Blom.

Sammanlagt
jobbar sex personer i de ljusa och trivsamma lokalerna i Folkets hus vid Olof Palmes plats. Avdelningen har fyra ombudsmän; Susanne, Lynn, Carina Pettersson, Stefan Johansson samt Rickard Bondesson som är extra resurs sedan ett halvår. Det finns också två assistenter som heter Els-Marie Wedmo och Lisbeth Olsson.
– Vi gör allt från att ta fram avtalstexter till att ha kontakter med medlemmarna, arbetsgivare och myndigheter, säger Els-Marie.
Sex anställda på avdelningskontoret och nästan 4 000 arbetsplatser. Det går inte alltid ihop och är det något som ­Susanne önskar sig så är det mer resurser.
– Vi vill ju göra ett så bra jobb som möjligt för våra medlemmar och verkligen känna att vi gör det också. Men ibland vill tiden inte riktigt räcka till.

Kort om Avdelning 5 Syd

Antal medlemmar: 5 084, ­varav 3 484 kvinnor och 1 600 män. Geografiskt område: Skåne, Blekinge och Södra Halland.
Största arbetsplatser: Casino Cosmopol, Scandic, Sodexo.
Totalt antal arbetsplatser: 3 905, varav 1 970 med ­kollektivavtal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här