Hungrig och oinspirerad? Gå raskt in i en asiatisk matbutik. Ostronsås, shiitake och ingefära gör biffrätten till något utöver det vanliga.
(2–3 portioner)
- 3 torkade shiitake eller färska champinjoner
- 200 g rostbiff eller flankstek
- ½ msk torr sherry
- ½ msk grovriven ingefära
- 1 msk ljus soja
- 2 tsk majsstärkelse, exempelvis Maizena
- 1+1 msk neutral rapsolja
- 250 g broccoli
- 1 liten rödlök
- 1 dl vatten
- cirka 1 dl ostronsås, helst Megachef
Till servering: nykokt jasminris, chilisås, tärnad gurka
Gör så här:
- Blötlägg shiitaken i ljummet vatten minst 30 minuter.
- Strimla köttet i bitar stora som skolkritor. Blanda med sherry, ingefära, soja och majsstärkelse. Låt stå minst 30 minuter.
- Skär broccolin i buketter. Skär bort ytterskalet på stjälken, skiva resten tunt. Skala och klyfta löken.
- Hetta upp 1 msk rapsolja på hög värme i en wok eller stor stekpanna. Strö ner köttet. Låt ligga i 20–30 sekunder. Stek under sakta omrörning några minuter, tills köttet fått fin färg men är rosa i mitten.
- Ös upp i en skål och torka ur pannan.
- Skär svampen i bitar. Hetta upp 1 msk rapsolja på hög värme. Stek broccoli och svamp i 2–3 minuter under sakta omrörning. Lägg ner löken och stek ytterligare någon minut tills den fått en gnutta färg.
- Slå på vatten. Vänd ner ostronsåsen och köttet. Värm. Servera bums!