Biff och broccoli i ostronsås
Biff och broccoli i ostronsås. Foto: Linus Meyer
På menyn kinesiskt

Biff och broccoli i ostronsås

Hungrig och oinspirerad? Gå raskt in i en asiatisk matbutik. Ostronsås, shiitake och ingefära gör biffrätten till något utöver det vanliga.

Publicerad 8 december 2017

(2–3 portioner)

  • 3 torkade shiitake eller färska champinjoner
  • 200 g rostbiff eller flankstek
  • ½ msk torr sherry
  • ½ msk grovriven ingefära
  • 1 msk ljus soja
  • 2 tsk majsstärkelse, exempelvis Maizena
  • 1+1 msk neutral rapsolja
  • 250 g broccoli
  • 1 liten rödlök
  • 1 dl vatten
  • cirka 1 dl ostronsås, helst Megachef

Till servering: nykokt jasminris, chilisås, tärnad gurka

Gör så här:

  1. Blötlägg shiitaken i ljummet vatten minst 30 minuter.
  2. Strimla köttet i bitar stora som skolkritor. Blanda med sherry, ingefära, soja och majsstärkelse. Låt stå minst 30 minuter.
  3. Skär broccolin i buketter. Skär bort ytterskalet på stjälken, skiva resten tunt. Skala och klyfta löken.
  4. Hetta upp 1 msk rapsolja på hög värme i en wok eller stor stekpanna. Strö ner köttet. Låt ligga i 20–30 ­sekunder. Stek under sakta omrörning några minuter, tills köttet fått fin färg men är rosa i mitten.
  5. Ös upp i en skål och torka ur pannan.
  6. Skär svampen i bitar. Hetta upp 1 msk rapsolja på hög värme. Stek broccoli och svamp i 2–3 minuter under sakta omrörning. Lägg ner löken och stek ytterligare någon minut tills den fått en gnutta färg.
  7. Slå på vatten. Vänd ner ostronsåsen och köttet. Värm. Servera bums!