Kinesisk äggröra med het tomatkompott
Kinesisk äggröra med het tomatkompott. Foto: Linus Meyer
På menyn kinesiskt

Kinesisk äggröra med het tomatkompott

”Ji dan xi hong shi” heter originalrätten. Äggröran blir en fantastisk kinesisk frukost eller mellanmål.

Publicerad 8 december 2017

(2 portioner)

Vår variant på en underbar kinesisk klassiker.

  • 3 stora tomater
  • ½ msk grovriven skalad ingefära
  • ½ + 1 msk neutral rapsolja
  • ½ klyfta vitlök
  • ½ tsk strösocker
  • eventuellt 1 tsk torr sherry
  • chiliflingor eller het chilisås
  • salt, några droppar vinäger

Till servering: salladslök, korianderkvistar

Äggröra

  • 3 stora ägg
  • 3 msk vatten eller buljong
  • ½ tsk mörk sesamolja
  • 1 tsk ljus soja, exempelvis Kikkoman
  • 1–2 krm salt
  • ½ tsk socker
  1. Tärna tomaterna grovt, skär bort stjälkfästet.
  2. Fräs försiktigt ingefära och ½ msk rapsolja i en liten stekpanna eller kastrull. Riv vitlöken och rör ner.
  3. Vänd ner tomater, socker och sherry. Låt puttra några minuter, tomatbitarna ska precis kollapsa. Smaka av med chili, salt och lite vinäger.
  4. Vispa samman alla ingredienser till äggröran. Hetta upp 1 msk rapsolja på hög värme i en liten stekpanna. Slå på äggsmeten och dra ett par snabba drag med stekspaden från kanterna mot mitten. Sänk värmen rejält. (Dra pannan av plattan 20 sekunder om du använder elspis.)
  5. Låt äggröran gå klart på låg värme medan du ser till att det rinniga kommer i kontakt med botten. Dra pannan av värmen innan äggröran är helt klar.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här