”Ji dan xi hong shi” heter originalrätten. Äggröran blir en fantastisk kinesisk frukost eller mellanmål.
(2 portioner)
Vår variant på en underbar kinesisk klassiker.
- 3 stora tomater
- ½ msk grovriven skalad ingefära
- ½ + 1 msk neutral rapsolja
- ½ klyfta vitlök
- ½ tsk strösocker
- eventuellt 1 tsk torr sherry
- chiliflingor eller het chilisås
- salt, några droppar vinäger
Till servering: salladslök, korianderkvistar
Äggröra
- 3 stora ägg
- 3 msk vatten eller buljong
- ½ tsk mörk sesamolja
- 1 tsk ljus soja, exempelvis Kikkoman
- 1–2 krm salt
- ½ tsk socker
- Tärna tomaterna grovt, skär bort stjälkfästet.
- Fräs försiktigt ingefära och ½ msk rapsolja i en liten stekpanna eller kastrull. Riv vitlöken och rör ner.
- Vänd ner tomater, socker och sherry. Låt puttra några minuter, tomatbitarna ska precis kollapsa. Smaka av med chili, salt och lite vinäger.
- Vispa samman alla ingredienser till äggröran. Hetta upp 1 msk rapsolja på hög värme i en liten stekpanna. Slå på äggsmeten och dra ett par snabba drag med stekspaden från kanterna mot mitten. Sänk värmen rejält. (Dra pannan av plattan 20 sekunder om du använder elspis.)
- Låt äggröran gå klart på låg värme medan du ser till att det rinniga kommer i kontakt med botten. Dra pannan av värmen innan äggröran är helt klar.