Kinesisk äggröra med het tomatkompott
Kinesisk äggröra med het tomatkompott. Foto: Linus Meyer
På menyn kinesiskt

Kinesisk äggröra med het tomatkompott

”Ji dan xi hong shi” heter originalrätten. Äggröran blir en fantastisk kinesisk frukost eller mellanmål.

Publicerad 8 december 2017 Kommentera

(2 portioner)

Vår variant på en underbar kinesisk klassiker.

  • 3 stora tomater
  • ½ msk grovriven skalad ingefära
  • ½ + 1 msk neutral rapsolja
  • ½ klyfta vitlök
  • ½ tsk strösocker
  • eventuellt 1 tsk torr sherry
  • chiliflingor eller het chilisås
  • salt, några droppar vinäger

Till servering: salladslök, korianderkvistar

Äggröra

  • 3 stora ägg
  • 3 msk vatten eller buljong
  • ½ tsk mörk sesamolja
  • 1 tsk ljus soja, exempelvis Kikkoman
  • 1–2 krm salt
  • ½ tsk socker

Tärna tomaterna grovt, skär bort stjälkfästet.

  • Fräs försiktigt ingefära och ½ msk rapsolja i en liten stekpanna eller kastrull. Riv vitlöken och rör ner.
  • Vänd ner tomater, socker och sherry. Låt puttra några minuter, tomatbitarna ska precis kollapsa. Smaka av med chili, salt och lite vinäger.

  • Vispa samman alla ingredienser till äggröran. Hetta upp 1 msk rapsolja på hög värme i en liten stekpanna. Slå på äggsmeten och dra ett par snabba drag med stekspaden från kanterna mot mitten. Sänk värmen rejält. (Dra pannan av plattan 20 sekunder om du använder elspis.)
  • Låt äggröran gå klart på låg värme medan du ser till att det rinniga kommer i kontakt med botten. Dra pannan av värmen innan äggröran är helt klar.
  • Fråga om jobbet.
    77
    Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

    Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

    Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
    Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här