Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Beväpnade med tålamod

Det är en utsatt yrkesgrupp med rykte om sig att vara hårdhänta, kaxiga och maktfullkomliga. Men ordningspersonalen på Kulturbolaget lever inte upp till myten. Här arbetar Malmös snällaste vakter, i alla fall enligt gästerna.

Publicerad 1 augusti 2007

KULTURBOLAGET HAR precis öppnat för kvällen. Det kanadensiska elektropopbandet Junior Boys ska börja spela om en timme, och några enstaka gäster har börjat droppa in. Men redan nu har ordningsvakterna Alex Laguna och Antonis Marinos full kontroll över lokalen. Öronsnäckorna är på och vaktbrickorna likaså. Båda slänger ett vaksamt öga över lokalen med jämna mellanrum.
– Jag tror att det kommer att bli lugnt ikväll, säger Antonis och Alex instämmer. På Kulturbolaget, kallat KB i folkmun, ordnas konserter och nattklubbskvällar fl era kvällar i veckan. Lokalen har plats för 850 personer, men det blir nästan aldrig bråk. En anledning till det är ordningspersonalen, som nyligen röstades fram till Malmös bästa av nöjessidan Allt om Malmö. Diplomet hänger i omklädningsrummet.
– Det är väldigt kul att få bekräftelse på att vi gör ett bra jobb. Vi gör bara vad vi ska, men det kostar ingenting att vara trevlig när man gör det, säger Alex.
– Visst är vi här för att hålla ordning, men det fi nns fl era sätt att nå det målet, säger Antonis.

KONSERTERNA ÄR generellt lugnare än nattklubbskvällarna. Till konserterna har många köpt biljetter i förväg och kanske åkt långt.
– Då vill de inte missa något genom att dricka för mycket, säger Michael »Micke« Daugaard, som precis har börjat jobba för kvällen. Micke är inte förordnad ordningsvakt, utan entrévärd. Det gör att han inte har samma befogenheter som Alex och Antonis. Oftast står han i dörren och ser så att alla har åldern inne, alltid tillsammans med en ordningsvakt.
– Vi kompletterar varandra. Jag frågar om legitimation och säger stopp om någon är för ung eller för full. Ordningsvakten kliver in om de inte lyssnar på mig, säger Micke.

HAN TYCKER ATT de flesta av Kulturbolagets gäster är trevliga. Men visst dyker det upp folk som frestar på tålamodet.
– Men då måste man komma ihåg att kom ma hit kanske är veckans höjdpunkt för dem. Micke tror att den viktigaste egenskapen hos en bra dörrvakt är just tålamod.
– Det är viktigt att kunna förklara lugnt för någon som inte vill lyssna varför han eller hon inte kan få komma in. Jag tror att de fl esta av oss här på KB har väldigt lång stubin.

DET TROR MICKES kollega, ordningsvakten Robert Silwer, också. Han och Michael arbetar nästan alltid tillsammans, så även i kväll.
– Man måste orka älta med gäster som inte blir insläppta eller som måste lämna. Om de är för berusade brukar vi ge dem förslag på hur de ska nyktra till. Ta en promenad, äta fet mat eller dricka lite vatten. Sedan är de välkomna tillbaka, och då behöver de inte ställa sig i kön utan kan komma fram till oss direkt för en ny bedömning. Det accepterar de fl esta.

ROBERT HAR arbetat på KB i drygt tre år och trivs. Bra kollegor, roliga konserter och trevliga gäster gör att han för tillfället inte kan tänka sig att göra något annat, någonsin.
– Sedan har vi oerhört bra chefer här. Totte och Bengt, som äger KB, är väldigt måna om sina gäster. Alla ska respekteras, så länge de sköter sig. Vi arbetar mycket med bemötandet. Robert tror att det oftast är krögaren som är problemet när vakter gör tveksamma val som ger yrket dåligt rykte.
– I de flesta fall tror jag att det handlar om vad krögaren vill. Hur han är speglar sig nog i dörren. Visst kan det fi nnas dåliga vakter, men även där handlar det om krögaren. Det går alltid att byta ut en dålig vakt. Ordningspersonalen på KB är anställd direkt av företaget och inte inhyrda. Micke tror att det gör dem till ett bättre team.
– Det gör att vi blir som en liten familj. Alla jobbar tillsammans och försöker hjälpas åt.

INNE I LOKALEN håller Alex och Antonis ställningarna. Det sprakar till i Antonis öronsnäcka och han går med raska steg mot utgången till den lilla rökrutan. Alex står kvar, hans jobb är att se till att ingen lyckas ta sig backstage eller upp på scenen. Alex har jobbat på ställen runt om halva Malmö, men trivs extra bra på KB.
– Det är en bra attityd här. Jag vill inte fjäska, men det är verkligen en bra arbetsplats. Ingen diskriminering och skit som man ser på så många ställen i dag. Krögare som säger att nej, vi diskriminerar inte, men så gör man det ändå.
– Nej, många vill inte ha in invandrare till exempel. Tänker att de inte spenderar några pengar eftersom de inte dricker. Men så är det inte här, säger Antonis, som har kommit tillbaka efter utryckningen.
– Hit kan du komma klädd i rosa shorts, gula strumpor och kvinnoglasögon om du vill. Du är ändå välkommen om du sköter dig. Det är jätteskönt, säger Alex.

KB:S KNEP FÖR LUGN I DÖRREN

Försök få insläppet att gå fort och smidigt.

Ha gott om tålamod.

Ge alla en chans. Tänk på att de flesta bara vill ha en rolig utekväll.

Kommunicera mycket med kollegorna.

Tänk på att dörrvakterna är det första intrycket gästen får.

Få koll på kollegorna i dörren

VÄKTARE Är anställd hos ett bevakningsföretag. Kan övervaka köpcentrum eller köra värdetransporter. Står under tillsyn av länsstyrelsen. Utbildning: Ja, väktar utbildning på ungefär 300 timmar. För att bli hund förare krävs ytterligare utbildning. Befogenheter: Som vanliga medborgare. Väktarna har dock förstärkt rättsskydd, vilket innebär att den som begår ett brott mot en väktare i tjänst straffas hårdare än för samma brott mot en privatperson.

ORDNINGSVAKT Arbetar på olika sätt med att upprätthålla ordning, till exempel på nattklubbar eller liknande. Står under tillsyn av polisen. Utbildning: Polisens ordningvaktsutbildning, runt 80 timmar lång plus fortbildning var tredje år. Befogenheter: Får av visa, avlägsna och omhänderta personer som är en fara för sig själva eller andra eller stör den allmänna ordningen. Ordningsvakten får i vissa fall använda batong och handfängsel. I nödfall f år ordningsvakten också ta till våld.

ENTRÉVÄRD Arbetar ofta i entrén på restauranger och nattklubbar. Kallas även dörrvärd. Utbildning: Ingen obligatorisk. Befogenheter: Inga andra än de som vanliga medborgare har.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här