Årets servitör vinner 
gästerna med kärlek
Foto: Stefan Wettainen
På menyn proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Årets servitör vinner gästerna med kärlek

Hur blir man egentligen en bra servitör? Enligt Carl Frosterud, Årets Servitör 2009, är svaret enkelt: - Man måste älska sitt jobb.

Publicerad 19 februari 2010

Att gå ut och äta på restaurang handlar om så mycket mer än om maten. Bemötandet till exempel.
– Det spelar ingen roll hur bra maten är om servicen är dålig. Då blir det ändå ingen trevlig matupplevelse, säger Carl Frosterud.
Han arbetar på Operakällaren i Stockholm, en restaurang med anor och känd för att erbjuda god service. I november 2009 vann han dessutom tävlingen Årets Servitör på Restauranggalan.

Han började på hotell- och restaurangskolan som 17-åring och har jobbat i branschen sedan dess. Snart fyller han 30 år och tror att hans erfarenhet bidrog till segern.
– Vi jobbar med mycket klassiska inslag som tranchering och dekantering, moment som ingick i tävlingen. Dessutom är jag utbildad sommelier, vilket säkert var en fördel.

Calles bästa tips till ambitiösa servitörer

  • Använd sunt förnuft och bemöt gästerna som du själv skulle vilja bli bemött.
  • Skaffa dig kunskap genom att plugga in allt om maten och dryckerna som serveras.
  • Ta kommandot genast, agera värd redan från början och hjälp gästerna att hitta rätt.
  • Var personlig, men korrekt, tänk på att servicen ingår i
    helhetsupplevelsen.
  • Var trevlig och ha tålamod! Det finns inget bättre än att lyckas vända på en butter gäst, så att man nästan får en kram när man skiljs åt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.