Nyheter Utbildning
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

5 år efter examen — gissa vad vi gör i dag!

1998 började jag följa en klass på S:t Görans gymnasium i Stockholm. Sommaren 2001 gick elva av eleverna ut hotell- och restaurangprogrammet. Nu, fem år senare, är det dags att summera. Vad har eleverna gjort sedan sist? Vilka är kvar i branschen? Vad tyckte de om utbildningen?

Publicerad 3 juli 2006

Oskar är både kock och kypare
Oskar Moëll är kypare och bartender på First Hotel Grand i Borås sedan tre år tillbaka. Men på somrarna tar han säsongsjobb som kock på andra ställen.
Vad gjorde du efter studenten?
– Första jobbet var som kock på restaurangbåten S/S Norrtelje sommaren 2001. Där fick jag mer ansvar än jag bad om.
Sedan gjorde Oskar lumpen i marinen i 14 månader. Han var kock på HMS Visborg och lagade mat till 125 man. Han var också kock på den nya båten HMS Visby och lagade mat till 25 befäl.
-Efter lumpen fick jag jobb på Grand Hotel och flyttade till Borås. Här har jag arbetat både som kock och kypare.

Sommaren 2003 var första säsongsjobbet som kock i Borgholm på Öland, på ett litet ställe som heter Hemma hos. På hösten blev han kypare på Grand igen.
– När vintern kom åkte jag till Tott Hotell i Åre och arbetade som kypare och bartender. På fritiden åkte jag bräda.
På våren återvände Oskar till Borås och när sommaren kom var det dags för Marstrand och Societetshuset där.
Vad säger Grand Hotel när du tar ledigt och byter jobb?
– De tycker att jag utvecklas så det är helt okej, säger Oskar.
Vintern 2005 åkte han till Vemdalsskalets Högfjällshotell som kypare och på våren blev det Marstrand igen, som kock.
Både kypare och kock?
– Det tar lite tid att få upp kockvalkarna i händerna igen. Sedan sitter kockvanan där. Den här vintern har jag inte bytt arbetsplats utan stannat i Borås. Jag har bytt lägenhet och tycker att jag vill vara hemma mer.
Den 1 maj blir Oskar säsongare igen och flyttar till Marstrand.
– Det är ett hårt liv som säsongare, men det är roligt.

Therese är föräldraledig och ska omskola sig till ekonom
Therese Peterson är på väg att omskola sig till ekonom. På hösten efter studenten landade hon så illa i gymnastiken att hon bröt foten.
– Jag arbetade bara tre månader inom hotell och restaurang. Det var tråkigt för jag trivdes med yrket.
Therese Peterson har tävlat i SM i laggymnastik för Järfällagymnasterna och tränade fem dagar i veckan. Hon började i Brommagymnasterna som fyraåring.
När Therese tog studenten arbetade hon som kock, kallskänka och diskare på restaurang Utsikt i Hässelby. Hon var anställd till december 2001, men bröt foten i oktober. Sedan bytte restaurangen ägare.
Therese berättar att hon har haft en jobbig resa. Två operationer, den första var med skruvar i foten, lång sjukskrivning och sjukgymnastik men värken höll i sig. Vid den andra operationen tog de bort skruvarna, men foten blev inte bra.
– Jag kan aldrig mer återvända till mitt yrke som kock. Just nu är jag föräldraledig.
Efter lång rehablilitering vet hon i dag att foten aldrig kommer att bli bra.
– Jag bröt ett ben som heter språngbenet och det går inte att operera fler gånger, säger hon.
Mitt i allt elände drog försäkringskassan in hennes sjukpenning. De ansåg att hon kunde arbeta. Therese drog ärendet till länsrätten och vann till sist. Hon fick tillbaka ersättningen.
– Jag fick också ett invaliditetsintyg från försäkringsbolaget Folksam samt en invaliditetsersättning på en engångssumma.
Allt gick åt till skulder som hade uppstått under tiden. Thereses sambo kunde inte ensam ta alla kostnader.
Therese har svårt att gå i trappor med den skadade foten så familjen var även tvungen att byta bostad. Sedan studenten har familjen vuxit till sig. Evelina är tre år till sommaren och Cazzandra är sex månader.
– Jag har lärt mig mycket efter strulet med försäkringskassan. I dag känner jag mig stark och ska till hösten börja plugga ekonomi, personal och löner på komvux. Jag måste ha ett sittande arbete i framtiden.

Adam har jobbat på Harry B. James sedan studenten
Adam Nielsén klarade sig från lumpen och har arbetat som kock i fem år.
– Jag gjorde min praktik på Harry B. James i Stockholms city. Efter studenten fick jag anställning här och har stannat sedan dess.
Adamkänner inget behov av att hoppa runt och prova olika yrken.
– Vi är fem kockar i köket som jobbar både dag och kväll. Det är bra arbetstider och trevliga kamrater. Jag arbetar aldrig sena kvällar utan slutar klockan nio. Vi har en kvällskock som arbetar sent. Det är bara på sommaren som vi arbetar till tolv på natten.
Hur ser framtiden ut?
– Jag arbetar kvar. Har inga andra planer just nu, säger Adam.

Amelie växlar mellan Sheraton och Oscarsteatern
Amelie Rehn Persson har stått i garderoben på Oscarsteatern sedan hon var 17 år.
– Jag var oerhört trött under skoltiden. Hade svårt att vakna trots väckarklockor och snälla kompisar som försökte ringa.
Åtta år senare är hon fortfarande kvar på teatern under höst, vinter och vår. Hon tar hand om kläderna, serverar i pauserna samt arbetar med konferenser.
Under flera somrar har Amelie arbetat som servitris på Finnhamn kafé och krog. Där har även klasskompisen Johan Oreskovic varit.
Sedan januari i år arbetar hon heltid med roomservice på Sheraton i Stockholm.
– Jag har bra arbetstider 15.00 – 23.00 och gillar verkligen att träffa olika människor varje dag. Det här jobbet är kul.
Arbetet är bara ett vikariat, men hon hoppas kunna stanna på Sheraton.
Valde du rätt utbildning på gymnasiet?
– Det var rätt utbildning, men fel inriktning. Kök var inte min grej.
Vad gör du i framtiden?
– Just nu har jag inga andra planer, men kanske går jag en ledarskapsutbildning senare i livet.

Tre i köket, en i charken och en som läser vidare

Anders Danielsson
Anders har provat på byggbranschen en kort tid, men trivs bäst i köket. Han är fast anställd på Mojo Coffee i Stockholm.
– Jag har en passion till mat. Det kan vara både modernt och crossover.
Anders har funderat på att plugga vidare på Restaurangakademien.

Jarl Moberg
Jarl jobbar inte i branschen.
– Jag arbetar kvar på Vi Superstore på Lidingö. I dag arbetar jag bara i charken och styckar kött. Det är fullt upp.

Rickard Olofsson
– Jag har haft många jobb sedan studenten. De längre är restaurang Östra Station där jag var i 2,5 år direkt efter skolan och en säsong på Rosendals Värdshus. Nu är jag tillbaka som kock på Östra Station.
– Jag har träffat på många
oseriösa krögare och även blivit erbjuden svart lön.
Men där har jag inte stannat.
I framtiden skulle Rickard vilja åka utomlands och jobba, kanske till Australien.

Priscilla Musa
Priscilla gick hotellinjen och har sedan arbetat på nattklubb som kassörska och croupier samt serverat på lunchrestauranger.
– Nu ska det bli slut på sena nätter och jag ska skaffa mig en utbildning för framtiden, säger Priscilla.
Hon har pluggat på komvux och läst upp sina betyg plus nya ämnen som affärsjuridik. Målet är att läsa till advokatsekreterare via en KY-utbildning i höst.

Johan Oreskovic
Johan har hunnit med en del: Älvsjömässans restaurang, Tyrol på Gröna Lund, Finnhamn i Stockholms skärgård två somrar, kockjobb och snowboard i Frankrike en vinter. Lydmar Hotel tills det stängde i våras. I dag är Johan kock på Scandic Hotel
i Kungens Kurva.
– Jag är flexibel som kock. Jobb finns det gott om. Vad som händer i framtiden vet jag inte.

Vi har sökt Micaela Olmos Verdugo och Jimmy Nordered, men utan resultat. Hör av er om ni vet var de är!

Klassen i siffror
1998
började 17 elever på hotell- och restaurangprogrammet på S:t Görans gymnasium. Under åren hoppade några av, andra gick över till individuella programmet.
2001 tog elva av de ursprungliga eleverna
studenten samtidigt.
2006 har vi spårat nio av eleverna. Sex är kvar i branschen, tre gör eller ska göra något annat.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här