Ur artikelarkivet Arbetsrätt
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Efterlyses: 50 avtalslösa nöjesfält

Resande nöjesföretag är inte lätta att få tag på. Det har facket fått erfara, när man försökt nå företagen för att teckna om avtal.

Publicerad 24 maj 2006

År 2001 fick Hotell- och restaurangfacket överta ett femtontal pärmar från Musikerförbundet. Musikerna lämnade över avtal med bowlinghallar, go-cartbanor, tivoli och cirkus. Nu ska HRF teckna om avtalen, men att hitta arbetsgivarna är inte lätt.
? Arbetsgivare inom tivoli och cirkus rör sig hela tiden. Det är svårt att hitta en fullständig adress. Vi behöver hälsa på för att teckna om avtalet, säger Mikael Lazo, som är ombudsman på förbundskontoret.
För den som är anställd är det viktigt att avtalen förnyas. Eftersom det gamla centrala avtalet inte finns kvar så sker inga höjningar av löner där.

Det rör sig om ett 50-tal företag inom tivoli och cirkus som saknar ett giltigt avtal.
Mikael Lazo berättar att länsarbetsnämnden har haft kontakt med tivolin och cirkusar som vill anställa folk från utlandet.
? Arbetsgivarna uppger att de har avtal med Musikerförbundet. De tror att de har ett kollektivavtal, men det har de inte längre, säger Mikael Lazo.
Det finns ytterligare ett 20-tal företag som är helt avtalslösa.
Musikerförbundets avtalsregister var inte uppdaterat och de hade ingen databas för avtalet, utan allt fanns bara på papper.
? Bingohallarna fick vi också ärva, men de företagen har vi fått bra kontakt med. Likaså bowlinghallarna med servering.
Det finns även gamla hängavtal från arbetsgivarföreningen SRF/SRA. Avtalen har upphört och är inte omtecknade som hängavtal på SHR-avtalet. Där finns cirka 1 000 avtal i hela landet som inte ännu har tecknats om.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.