Nyheter ÅTAL

Rättegång inledd för björnattack

Nu har rättegången med anledning av björnattacken i Orsa rovdjurspark inletts. Parken har under flera år haft problem med att björnar gräver sig under hägn, säger kammaråklagaren.

Publicerad 11 mars 2020
Rättegång inledd för björnattack
Mora tingsrätt. Rättegången pågår fram till sommaren.

Tidigare vd:n och dåvarande parkchefen på Orsa rovdjurspark står åtalade för att ha vållat en 18-årig djurskötares död. Djurskötaren avled sedan han attackerats av björn. Björnarna hade grävt sig in i ett hägn som skulle ha varit tomt.

Under rättegångens första dag sade kammaråklagare Anders Gustafsson att grävningarna var kända sedan länge och att de borde ha lett till kraftfulla åtgärder, skriver tidningen Dala-Demokraten. Den tidigare vd:ns försvarare menade att han inte kunde ha ett så detaljerat ansvar.

Åtalet gäller vållande till annans död samt arbetsmiljöbrott med framkallande av fara för annan. Djurskötarens familj har begärt ett skadestånd på 16 miljoner kronor. Enligt deras försvarare är det för att något liknande inte ska inträffa igen, skadeståndet ska vara så högt att arbetsgivaren vidtar åtgärder.

Rättegången håller på under 17 rättegångsdagar fram till den 10 juni.

Läs också