I dag kom domen i målet om dödsolyckan i Orsa rovdjurspark. Den dåvarande parkchefen döms för arbetsmiljöbrott medan den tidigare vd:n för Grönklittsgruppen frikänns.

För snart tre år sedan attackerades en 18-årig djurskötare av björn i Orsa rovdjurspark. Händelsen inträffade under en aktivitet då en familj skulle få vara med och lägga ut mat till djuren inne i ett hägn. Björnarna grävde sig in från ett annat hägn och gick till attack. Familjen lyckades fly, men djurskötaren avled.
Rättegången i Mora tingsrätt har pågått under våren och i dag föll domen. Den dåvarande parkchefen döms för arbetsmiljöbrott och får villkorlig dom samt böter. Anledningen är att han som säkerhetsansvarig inte ansågs ha gjort tillräcklig riskbedömning och skapat säkra rutiner. Det egentliga straffvärdet var 10 månaders fängelse, men eftersom parkchefen är tidigare ostraffad omvandlades detta till villkorlig dom.
– Familjen är lättad över att någon har dömts, säger målsägarbiträde Erik Elgán Maschmann, som företrätt djurskötarens anhöriga.
Grönklittsgruppens tidigare vd frikänns eftersom han inte ansågs ha brustit i sin tillsyn av parkchefens säkerhetsarbete.
Grönklittsgruppen ska betala en företagsbot på 2,5 miljoner kronor. De och parkchefen ska även betala skadestånd till djurskötarens föräldrar och de två syskonen, 30 000 kronor var.
Åklagarna hade yrkat på ett och ett halvt års fängelse vardera för de två cheferna.
– Det är ovanligt att yrka på ett sådant straff, och ännu ovanligare att det döms ut. Men farliga rovdjur var inblandade, det har tidigare förekommit grävningar och det fanns indikationer på att grävskyddet inte var tillfredsställande, säger kammaråklagare Anders Gustafsson.
Även om det inte blev fängelse anser han att tingsrätten i mycket hade gått på åklagarnas yrkanden.
– De konstaterar att det har skett två arbetsmiljöbrott, vållande till annans död och framkallande av fara för annan. De menar också att parkchefen kände till att det inte fanns något marknät i hägnet.
Skillnaden mellan rättens bedömning och åklagarnas yrkande är främst att rätten inte ansåg att det rörde sig om grovt vållande till annans död, utan endast vållande.
Grönklittsgruppens vd sade sig ha delegerat arbetsmiljöansvaret till parkchefen, något som inte stämde enligt honom. Detta ansågs dock inte bevisat under rättegången.