Nyheter ÅTAL

Chefer riskerar fängelsestraff efter björnolycka

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för två tidigare chefer vid Orsa rovdjurspark. Cheferna står åtalade för olyckan då en 18-årig djurskötare dödades av björn.

Publicerad 8 maj 2020
Chefer riskerar fängelsestraff efter björnolycka
Rättegången vid Mora tingsrätt har avslutats. Foto: Erik Mandre, BildOla/Mostphotos

Rättegången vid Mora tingsrätt har pågått sedan i början av mars. En rad vittnen och experter har hörts. Under torsdagen hölls slutpläderingar. Åklagaren Anders Gustafsson yrkade på ett och ett halvt års fängelse för tidigare koncern-vd:n och före detta chefen för parken.

Djurskötaren dödades i samband med att besökare skulle få vara med och se när det lades ut mat till björnarna. Camp Care var en olämplig aktivitet, ansåg Anders Gustafsson. Han pekade också på att björnarna hade grävt under hägnen bara några dagar före olyckan.
– Det borde ha fått alla tänkbara klockor att ringa. Det är ett häpnadsväckande risktagande att Camp Care hölls i detta hägn, sade Anders Gustafsson enligt tidningen Dala-Demokraten som följt rättegången.

Åtalet gäller arbetsmiljöbrott, vållande till annans död, grovt brott och framkallande av fara för annan. Utöver djurskötarens död gäller åtalet att den familj som var med vid olyckan utsattes för stor fara. Familjen lyckades fly ur hägnet. De två cheferna nekar till brott.

Rättegången avslutades i förtid, bland annat på grund av att rättens besök i parken ställdes in. Dom meddelas den 25 maj.