Nyheter ÅTAL

Chefer förhörs efter björnattack

Två tidigare chefer står åtalade med anledning av björnattacken som ledde till en djurskötares död i Orsa rovdjurspark. Nu förhörs de i Mora tingsrätt.

Publicerad 26 mars 2020

Under onsdagen hördes den dåvarande anläggningschefen för Orsa rovdjurspark vid Mora tingsrätt. Mannen var en av de ansvariga för arbetsmiljön när en 18-årig djurskötare dog sedan han blivit attackerad av björn.

Den åtalade var på plats och beskrev underhållet av parken som eftersatt. Han medgav att han hade ansvar för arbetsmiljön, men ansåg inte att han skulle ha varit oaktsam. Det berättar Aino Pietilä, åklagare vid Riksenheten för arbetsmiljöbrott, som medverkade via videolänk på grund av restriktioner med anledning av covid-19.

– Han menade att han gjort sitt bästa och tagit itu med brister och vidtagit åtgärder allt eftersom de påpekats. Han hade också påbörjat arbete för egenkontroll vecko- och månadsvis, men tidsbrist gjorde att arbetet inte hunnit komma igång, säger Aino Pietilä.

Dagliga kontroller hade dock genomförts.

Det var inte några nya uppgifter som framkom under rättegångsdagen, säger Aino Pietilä till Hotellrevyn.
– Det framkom ingenting som inte redan kommit fram under förundersökningen. Det finns ingen anledning att justera åtalet.

Aino Pietilä frågade anläggningschefen om han någon gång övervägt att stänga hela parken, men det hade han inte, skriver tidningen Dala-Demokraten. Motiveringen var enligt tidningen att djuren mådde bra och att han förutsatte att hägnet var byggt enligt länsstyrelsens tillstånd.

Under torsdagen förhörs den man som var vd för Grönklittsgruppen när den unge djurskötaren omkom. De båda cheferna åtalas för grovt arbetsmiljöbrott, vållande till annans död samt arbetsmiljöbrott med framkallande av fara för annan.

Rättegången pågår under totalt 17 dagar fram till den 10 juni.

Rovdjursparken har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket. Under rättegångsdagen konstaterades det att det inte fanns något skyddsombud vid tiden för olyckan.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här