En av landets största sysselsättningsmotorer och en stor inkomstkälla för staten. Besöksnäringen spelar allt större roll för Sverige, konstaterar en ny utredning.
Det var för drygt ett år sedan som regeringen beslutade att tillsätta en utredning om besöksnäringen. Slutrapporten överlämnades i december till närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Det är den första offentliga utredningen om svensk turism sedan 2004.
Här konstateras att turismkonsumtionen i Sverige förra året sysselsatte runt 170 000 personer och omsatte runt 300 miljarder kronor. Mest pengar lades på resor och transporter, boende, varuköp och restaurang. De utländska besökarna stod för ungefär 120 miljarder kronor. Det motsvarar drygt 6 procent av Sveriges totala export, och gav drygt 17 miljarder i momsintäkter till staten.
Pim van Dorpel, HRF:s vice ordförande, har suttit med i utredningen som expert.
– Man konstaterar hur viktig näringen är för landet, både när det gäller inkomster och sysselsättning, säger han.
Betänkandet innehåller ett förslag på ny politisk strategi för turismnäringen i Sverige. Här finns också ett 50-tal förslag på konkreta åtgärder för att branschen ska kunna växa på ett hållbart sätt. Några förslag är att inrätta ett nationellt besöksnäringsforum, mer forskning och förenklat regelverk för företagare. Pim van Dorpel är positiv till förslagen.
– Jag är i stort sett nöjd. Får vi ett förenklat regelverk för arbetsgivarna kan vi också ställa högre krav på ledarskap och kompetensutveckling på arbetsplatserna.
Förslagen bedöms kosta mellan 50 och 110 miljoner kronor om året samt cirka 275 miljoner kronor i engångskostnader.
Utredningen behandlas nu på näringsdepartementet, innan den ska den ut på remiss. Pim van Dorpel hoppas att rapporten ska visa beslutsfattare vikten av besöksnäringen.
– Min förhoppning är att den kan göra att man lyssnar mer på våra behov, att den ger våra krav större tyngd, säger han.