Nyheter

Rånare åtalas för mordförsök

Rånet mot Max i Falkenberg i höstas var brutalt. En anställd misshandlades så grovt att polisen rubricerar det som mordförsök. Nu åtalas fem personer för rånet, två av dem anställda på restaurangen.

Publicerad 18 mars 2016
Rånare åtalas för mordförsök
Det brutala rånet mot Max i Falkenberg var ett insidesjobb. Foto: Trons/TT Bild

»Medvetet vänder han den spetsiga delen av kofoten ner för att den ska göra så stor skada som möjligt. Gärningsmannen fortsätter sedan att slå med all kraft han kan förmå.« Så står det i polisens förhör med den anställda som råkade värst ut under rånet på Max i Falkenberg, natten till den 1 november 2015. Den 28-åriga kvinnan hade krosskador på tio ställen och splittrade benbrott i armarna. Hon fick sys med 40 stygn.
Ytterligare två kvinnor, båda 21 år gamla, jobbade när rånarna kom. Den ena misshandlades med ett baseballträ, men kom lindrigare undan än 28-åringen. Den tredje kvinnan befann sig på kontoret när rånarna kom. Hon berättade i förhör att rånarna hotat henne med ett vasst föremål och tvingat henne att öppna kassaskåpet. Just den här dagen fanns det närmare 50 000 kronor där. Det berodde på att kassan från ett tidigare pass inte bankats som brukligt.

Polisen misstänkte snart att det handlade om ett insidesjobb. Misstankarna riktades mot den anställda som öppnat kassaskåpet och hennes sambo, en 22-årig man som också var anställd på restaurangen. Han hade arbetat tidigare på dagen och var då den som såg till att pengarna inte bankades.

Med telefonavlyssning lyckades polisen identifiera de andra rånarna: ett par, 21 och 22 år gamla, samt en 16-åring – alla släkt och vänner till det misstänkta paret.
Efter en lång rad förhör erkände samtliga. Den anställde 22-åringen, tidigare dömd för flera brott, berättade att det var han som slagit 28-åringen med kofot. Han kunde dock inte förklara varför våldet varit så grovt.
Kvinnan hade berättat för polisen att hon tidigare haft en mindre konflikt med den 22-årige kollegan, men detta hade inte något med saken att göra, menar 22-åringen själv. I stället sade han i förhör att han tappat kontrollen och fått en adrenalinkick.

Samtliga fem åtalades för rånet, 22-åringen åtalas även för mordförsök. Måndagen den 21 mars började förhandlingarna i tingsrätten i Varberg.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här