Nyheter arbetsmiljö

Psykiska problem ökar i branschen

Både arbetsolyckorna och de långa sjukskrivningarna har ökat bland restauranganställda. Sjukskrivningar på grund av psykiska problem har blivit allt vanligare, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Publicerad 13 oktober 2017
Psykiska problem ökar i branschen
De långa sjukskrivningarna på grund av psykiska diagnoser har ökat i restaurangbranschen, visar en ny rapport från Afa Försäkring. Foto: Mostphotos

”Arbetade i baren. Snubblade och föll och tog emot med höger hand”. Så lyder en typisk anmälan om arbetsskada till Afa Försäkring från restaurangbranschen. Här var anmälaren en kvinnlig bartender i åldern 56-64 år. Konsekvensen av olyckan blev frakturer i hand och handled, samt 4 procents invaliditet till följd.

Och hon var inte ensam. Mellan 2007 och 2013 mer än fördubblades antalet godkända arbetsolyckor i restaurangbranschen, visar Afa Försäkrings nya rapport om arbetsolyckor och sjukfrånvaro i handeln och restaurang. Det finns flera bidragande förklaringar till ökningen, menar Anna Weigelt.
– En förklaring till ökningen är att försäkringsvillkoren ändrades 2012 och fler lindriga skador blev berättigade ersättning än tidigare. Samma år infördes webbanmälan vilket  har lett till en ökad anmälningsbenägenhet.

Statistiken visar också att de långa sjukskrivningarna, mer än 90 dagar, har ökat bland restauranganställda. Den vanligaste diagnosen är sjukdomar i rörelseapparaten, men de senaste åren har även psykiska diagnoser ökat stadigt. År 2016 stod de för 30 procent av de långa sjukskrivningarna i branschen, både för män och för kvinnor. Det är framför allt bland de yngre som de psykiska problemen har ökat, säger Anna Weigelt.
– Det följer en allmän trend, psykiska diagnoser ökar generellt bland unga. Vad det beror på kan vi bara spekulera i. Har det kanske blivit mer accepterat att vara öppen med sin psykiska hälsa?

I jämförelse med arbetsmarknaden generellt har restaurangbranschen dock relativt få långa sjukskrivningar. En anledning är förmodligen, enligt Anna Weigelt, att branschen sysselsätter många unga.
– Åldern gör att risken för att bli sjukskriven länge är mindre. Unga har bättre läkförmåga, så risken att bli allvarligt skadad vid en arbetsolycka är lägre.

Siffrorna för 2016 är preliminära.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här