Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Polisen utreder krogbuller

Tre krogar i Linköping har polisanmälts för att de har så hög ljudnivå i sina lokaler. Om de tre krogarna åtalas blir det första gången som frågan om höga ljudnivåer i krogmiljö avgörs i domstol.

Publicerad 15 februari 2002

För ett år sedan undersökte miljökontoret bullret på 15 av Linköpings krogar. Undersökningen visade att 7 restauranger hade nivåer över socialstyrelsens gräns 100 decibel.
De fem bullrigaste krogarna har nu fått återbesök av miljökontoret. Tre av dem – Safari, Platens bar och Harrys – spelade fortfarande för högt. Safari och Platens bar hade 104,6 decibel. Harrys 102,4.
På Safari spelades levande musik vilket gör det svårare att ställa in ljudet, enligt Magnus Nilzén på miljökontoret. Och på Harrys kan ett nylagt golv, hårdare än det tidigare, ha gjort att ljudet har ökat.

Ett trettiotal anställda på restaurangerna
Men det är ändå höga nivåer. Arbetarskyddsstyrelsens regler säger att 85 decibel är den högsta nivån att arbeta en hel dag i. Vid en ljudnivå på 94 decibel ska man inte jobba mer än en timme.
Safari, Platens bar och Harrys har tillsammans ett trettiotal anställda.
? De anställda har inte hört av sig om ljudnivåerna nu, men jag har pratat med medlemmarna förut och undrat hur de hör vad gästerna säger. "Vi läser på läpparna", svarar de och det är ju inte bra, säger Mikael Eliassson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Norrköping.
? Jag ska ta kontakt med arbetsgivarna.

Bärbar ljudmätare för den anställda
Två faktorer avgör om hörseln skadas: Ljudstyrkan och den tid man utsätts för ljudet. Miljökontoret mätte ljudnivån från en fast punkt i restaurangerna.
? Ljudet avtar ganska snabbt om man lämnar dansgolvet. På vissa ställen kan man prata i samtalston i baren. Det beror på hur anläggningen är placerad, säger Magnus Nilzén.
För att mäta vilket ljud en anställd utsätts för under en arbetsdag måste den anställda bära en dosimeter på sig.

Ont om liknande fall
Miljöåklagare Christer Pettersson har beslutat att inleda en förundersökning mot krogarna.
– De har i tidigare mätningar fått resultat som visat att de ligger för högt i ljudnivå, men inte gjort något åt det, säger Christer Pettersson till Östgöta Correspondenten.
Han har inte hört talas om att krogägare åtalats för höga ljudnivåer på krogar tidigare, men ett liknande fall har anmälts till miljöåklagaren i Stockholm.
Miljöbrott eller miljöstörning är brottsrubriceringen och straffet kan bli böter.
Eftersom ämnet är principiellt viktigt finns det mycket som talar för att historien går hela vägen till domstol. En dom skulle avgöra hur man ska se på den här sortens miljöbrott i framtiden.
– Förhoppningsvis är allt klart till hösten, säger Christer Pettersson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.