Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Osäkra jobbhet valfråga

Begränsningar av visstidsanställningar och lika rättigheter för människor från andra länder som arbetar i Sverige. Detta är de viktigaste valfrågorna för LO:s medlemmar enligt undersökningen Mitt Sverige -- vår framtid.

Publicerad 31 januari 2014

0 0 1 286 1517 HRF 12 3 1800 14.0 Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE

Arbetsgivare ska inte kunna stapla korta visstidsanställningar på varandra. 80 procent av dem som deltagit i LO:s undersökning instämde helt och hållet med detta påstående. 78 procent höll helt med om att när människor från andra länder arbetar i Sverige ska de ha samma rättigheter som svenska arbetstagare.  

Bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar var det än fler som helt höll med om att alla som jobbar i Sverige ska ha samma rättigheter, 82 procent. Det var också något fler än i andra fackförbund som instämde med att visstidsanställningar inte ska staplas på varandra.
– HRF:s medlemmar har i hög grad visstidsanställningar och vet inte om de ska få jobba nästa månad, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.
Men frågan ansågs viktig även i branscher som inte är lika utsatta som hotell- och restaurangbranschen.   
– Även om man själv inte drabbas kanske bekanta eller ens barn gör det, påpekade Tobias Baudin.

Majoriteten av de dryg 22 000 personer som har deltagit i undersökningen är LO-medlemmar. Alla har fått ta ställning till ett antal politiska påståenden om arbetsmarknad, skatter och välfärd. 78 procent håller med om att vinster inom välfärden ska begränsas. 76 procent vill att reglerna i sjukförsäkringen förändras så att ersättningen blir högre.

Syftet har varit att få fram en prioritering inför valrörelsen att få igång politiska samtal. Förtroendevalda har besökt arbetsplatser och genomfört enkäter.
– Eftersom LO har beslutat att ta fram en politisk plattform inför valet är det otroligt viktigt att den handlar om frågor som diskuteras vid fikaborden eller hemma med familjen. Det vi lyfter ska vara viktigt för medlemmarna.

Den 6 februari presenteras ett program för LO:s viktigaste frågor inför valet. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.