Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Orsaken funnen till elolyckan på Ikea

Skyddet på strömbrytaren till vattenbadet var borta. Därför fick den anställda en kraftig elstöt när hon städade köket på Ikea i Västerås.

Publicerad 20 oktober 2015
Orsaken funnen till elolyckan på Ikea
Ikea i Västerås, där olyckan inträffade. Foto: Iska/Mostphotos

– När jag kom hade en elinstallatör redan varit där och bytt ut alla strömbrytare i köket. Men liknande incidenter hade hänt tidigare, säger Christian Söderholm, elinspektör på Elsäkerhetsverket.
Han har utrett händelsen som inträffade i slutet av augusti, och även talat med den anställda.
– Kvinnan hade fått brännskador på höger pekfinger och vid utgångshålet på axeln.
Vatten och el, som i ett vattenbad i ett storkök, är inte någon bra kombination säger Christian ­Söderholm.
– Men om tillverkarens anvisningar följs ska inga olyckor ske. Det måste finnas fortlöpande kontroller, eftersom maskinerna slits, och ett rapporteringssystem för skador. Brister måste åtgärdas omedelbart.

Ikea i Västerås anmälde olyckan till Arbetsmiljöverket.
– Ja, självklart, när en kollega skadas följer vi våra rutiner och gör omgående en anmälan. Säkerheten är viktig. Vi gjorde en egen utredning och hade experter här morgonen efter olyckan, säger Mattias Johansson, varuhuschef.
Enligt Elsäkerhetsverket har det hänt något liknande tidigare.
Hur ser du på det?

– Vi har naturligtvis redogjort för de incidenter vi haft. I somras fick en kollega en mindre stöt i vårt kök, men vid en annan maskin.

Arbetsmiljöverket har också besökt Ikea och inspekterat köket.
– När vi kom hade man bytt ut alla knappar och säkrat att detta inte kan hända igen. Vi ställer inga ytterligare krav på Ikea eftersom de åtgärdat bristerna, säger Birgitta Linder på Arbetsmiljöverket.
Den anställda kvinnan har varit sjukskriven efter olyckan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.