Nyheter skidpatrullörernas säkerhet

Olyckan fick SLAO att vässa arbetet

Lavinolyckan i Tänndalen fick anläggningar att se över sina rutiner. Men i slutändan är det enskilda anställda som måste ta rätt beslut, säger Anders Aspholm, ansvarig för sjukvårds- och säkerhetsgruppen hos SLAO.

Publicerad 23 mars 2017
Olyckan fick SLAO att vässa arbetet
Anders Aspholm är ansvarig för SLAO:s sjukvårds- och säkerhetsgrupp. Foto: Fredrik Alverland/Östersundsposten

–Det finns ju en rad risker med det här yrket. Först är det kyla, is, snö och brant terräng. Sedan rör du dig på skidor eller kör snöskoter och du kanske ska klättra i stolpar och avisa liftar, och på vissa ställen har du lavinproblematiken. Det är alltid viktigt att du tänker till.

Anders Aspholm är till vardags områdeschef för Skistar i Åre och har på olika sätt arbetat med skidsäkerhet under hela sitt arbetsliv.
Han säger att det är viktigt med väl inarbetade rutiner för hur arbetet ska göras på ett säkert sätt. Förutom Arbetsmiljöverkets föreskrifter har Sveriges skidanläggningars organisation, SLAO, egna säkerhetsrekommendationer.

Generellt är SLAO:s medlems­anläggningar bra på att följa de regler och riktlinjer som finns, tror Anders Aspholm.
– Men man kan så klart alltid bli bättre.

När det inträffar en incident ska man kunna jobba ihop över gränserna.

Han säger att olyckan i Tänn­dalen blev en anledning för många skidanläggningar att kolla sina rutiner. Även inom SLAO satte den i gång processer.
– Vi gjorde analyser och en del förändringar i hur man samverkar mellan myndigheter. Strävan är att när det inträffar en incident ska man kunna jobba ihop över gränserna.

Men oavsett rutiner och planer är det i slutändan skidpatrul­lörerna själva som ständigt måste göra egna riskanalyser och riskbedömningar.
– Förutsättningarna är inte givna. Det varierar från dag till dag, ibland från timme till timme. Man måste kunna hantera naturen klokt. De flesta är väldigt duktiga på det.

Anders Aspholm säger att det finns en annan riskfaktor: de anställdas lojalitet.
– Många är väldigt lojala med gäster och företaget. Det kan göra att man missar en riskbedömning. Det kan handla om att de inte vill försena öppning eller att man vill ta sig fram till en skadad gäst. Därför är det viktigt att alla vet vilka rutiner som gäller.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här