Nyheter val

Nya utmaningar när LO:s ordförande hoppar av

Även Susanna Gideonsson lämnar LO:s ledning. Det sätter ytterligare press på valberedningen att hitta nya toppnamn.

Publicerad 23 januari 2024 Kommentera
Nya utmaningar när LO:s ordförande hoppar av
Efter Susanna Gideonssons avhopp står det klart att hela LO:s ledning kommer att bytas ut. HRF:s ordförande Malin Ackholt leder arbetet i valberedningen. Foto: Mostphotos, Peter Jönsson

Det var sedan tidigare känt att LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson och vice ordförande Therese Guovelin inte ställer upp för omval vid LO:s kongress i maj.
I dag meddelade även ordförande Susanna Gideonsson att hon lämnar.

I en intervju med Dagens Nyheter säger hon att:
”Den enkla anledningen är att 2023 var ett riktigt skitår på det personliga planet. Flera nära släktingar och vänner dog. Under julhelgerna frågade jag mig om jag verkligen skulle orka jobba så intensivt som det krävs i fyra år.”

HRF:s ordförande Malin Ackholt är valberedningens ordförande, och ställs inför nya utmaningar när Susanna Gideonsson inte ställer upp för omval.

Hur länge har du känt till Susanna Gideonssons planer?
– Jag talade med henne senast i går kväll.

Beskedet innebär att ni måste nominera en helt ny ledning för LO, är det särskilt svårt?
– Det kan vara utmanande, men jag tror att det är mer utmanande för LO som organisation. Vi förlorar mycket erfarenhet och kunskap om organisationens inre liv. Vi som valberedning har alltid att sätta ihop det bästa laget.

Att leda LO är annorlunda än att leda ett förbund.

Malin Ackholt

Vad är viktigt för att göra det?
– Vi behöver en grupp med bred kompetens. Att leda LO är annorlunda än att leda ett förbund. Man måste ha med sig att man representerar alla i en federation. Det vi har fått till oss i valberedningen i samtal med förbunden är att de vill se en LO-ledning som jobbar som ett lag.

Gör inte dagens ledning det?
– På sätt och vis. Men det har ju varit ett misslyckande att vi inte lyckats tillsätta den fjärde positionen under den här mandatperioden.

Vad skulle hända om du som ordförande i valberedningen blev nominerad?
– Skulle det hända, vilket det gjorde förra gången när Susanna satt i valberedningen, får man lämna sitt uppdrag där.

Skulle du kunna tänka dig ett uppdrag i LO:s ledning?
– Det är ingen fråga som jag över huvud taget tänker kommentera.

När får vi veta hur valberedningens förslag ser ut?
– Så fort vi har något att presentera kommer vi att göra det. Tidigare hade vi satt en deadline till den 31 januari för förbunden att komma med tankar och funderingar. Det är möjligt att vi med den här nya informationen blir tvungna att flytta på det datumet.