Nyheter Arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nya städrutiner på Scandic upprör

45 sekunder för att bädda en säng. Tiden för att städa ett "stanna-rum" på Scandic-hotellen har förkortats drastiskt. Samtidigt ökar antalet rum per städare, upp till 40 per pass är inte ovanligt. Fackliga representanter varnar för att sjukskrivningarna kommer att öka, och överväger att koppla in Arbetsmiljöverket.

Publicerad 10 oktober 2013
Nya städrutiner på Scandic upprör
Nya rutiner för städningen av så kallade stanna-rum pressar personalen på Scandic. Foto: Scandic
inlinebild
Juan Torres, platsombud och skyddsombud på Scandic Europa. Foto: Susanna Lundell

– Det här är att sparka på dem som redan ligger. Här har vi enats om att varje hotell ska ha ett samråd varje månad för att prata om städets villkor, och så kommer det här. Jag bara undrar vad som händer, säger Janne Wallmark, ordförande för det fackliga samrådet inom Scandic.

Det han pratar om är Scandickedjans nya regler för rumstädning, som just nu införs på samtliga svenska hotell. Enligt material som Hotellrevyn har tagit del av ska det numera ta maximalt fem minuter att städa ett rum där en gäst ska sova kvar, ett så kallat stanna-rum. Det är bara en fjärdedel av den tid som tidigare tilläts. En säng ska ta mellan 45 sekunder och en minut att bädda.
– Från kedjans håll säger man att man har minskat antalet moment vid städningen, från 15 till fyra. Men i andra ledet så får städpersonalen betydligt fler rum att städa, ibland upp till 40. Bara att öppna 40 hotelldörrar är slitsamt för kroppen, säger Janne Wallmark.

På Scandic Europa i Göteborg har de nya reglerna redan införts. Juan Torres, skyddsombud och fackligt platsombud, är upprörd.
– Det är kris här. Denna vecka är det fem i städet som är sjukskrivna. Det är helt ohållbart, säger han.
Juan Torres berättar om städerskor som börjar gråta när de får sina arbetslistor. Mellan 30 och 40 rum, både avreserum och stanna-rum, att städa under ett pass är ingen ovanlighet, säger han.
– Och fem minuter gäller alla typer av stanna-rum, sviter och fyrbäddsrum också. Det innebär att en person ska bädda över 80 sängar på ett pass. Att städa ett rum på så kort tid är okej om det handlar om två rum, men inte när det är 24 rum på två timmar.

Henrik Dider, HR-chef för Scandic Sverige, och Martina Tengvall, presschef, säger att de nya rutinerna är mer riktlinjer än regler som slaviskt måste följas.
– Det är en bedömningsfråga på varje hotell. Vi har valt att konceptualisera städet för att skapa en tydlighet för gäster och anställda. Men därmed inte sagt att det är skrivet i sten. Vissa rum kommer att gå snabbare och andra ta längre tid, säger Henrik Dider.

Att femminutersregeln ska gälla alla rum, även dubbelrum, sviter och fyrbäddsrum, är fel, säger Henrik Dider. Beräkningen har i stället varit fem minuter per gäst. Att personalen på Scandic Europa i Göteborg fått arbeta med det som tidsram stämmer inte med modellen.
– I så fall behöver vi förtydliga vår kommunikation, säger Martina Tengvall.

Att de nya rutinerna innebär fler rum per städare ser de dock inte som ett problem.
– Det är ju inte de tyngsta momenten som är kvar. Våra medarbetare inom städ ska ventilera rummet, bädda sängen, hänga gardinerna, spola toaletten och torka av handfaten. Det är klart att det är slitsamt att bädda 80 sängar, men det är ingen som jobbar hos oss som har för avsikt att slita ut personalen, säger Henrik Dider.

Det har inte gjorts någon studie av hur den nya städningen kommer att påverka de anställda. Henrik Dider säger att det kommer att utvärderas löpande på de olika hotellen.
– Det är en sådan sak kommer att komma upp på samrådsmötena på hotellen. Det är det forum vi har för sådana frågor.

På fredag ska Scandic Europa ha ett sådant samrådsmöte. Tills dess hoppar personalen just nu över sina raster för att få tiden att räcka till alla rum, säger Juan Torres.
– Det är yrkesstolthet, de vill göra ett bra jobb.
Juan Torres överväger nu att kontakta Arbetsmiljöverket.
– Det handlar om personalen. Det är inte rätt att de ska gå sönder för att företaget ska gå bra.

Fakta: Samråd om städet på Scandic

Enligt beslut ska alla Scandichotell i Sverige ordna regelbundna lokala samrådsmöten mellan fackligt förtroendevalda och representanter för hotellet för att diskutera städets arbetsorganisation. Senast den 1 oktober i år skulle samtliga hotell ha börjat med dessa möten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Nyheter LAS

”Vi har kämpat”

I dag beslutade LO:s styrelse att säga nej till det bud som fanns för en överenskommelse om trygghet och omställning. ”Nu har vi försökt, och nu har vi slutligen gett upp för den här gången” säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
”Vi har kämpat”
Det blev en del sena förhandlingskvällar, men till slut sade LO nej till avtalsförslaget. Foto: Mostphotos

I går återupptog LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlingarna om trygghet och omställning. I dag på eftermiddagen stod det klart att parterna inte kunnat enas.

– Vi har verkligen försökt att ända in i kaklet få till stånd en överenskommelse, men inte lyckats, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en pressträff.

Att arbetsmarknadens parter inte kommit överens om ett avtal betyder att den utredning som presenterades i juni ska ligga till grund för ny lagstiftning.

Susanna Gideonsson. Foto: Joacim Schwartz

– Vi kan konstatera att den politiska inblandning som kom efter januariavtalet inte har varit av godo. Utgångspunkten för samtalet har blivit annorlunda. Det har alltid funnits ett annat alternativ som har legat på sidan om och som faktiskt har påverkat våra förhandlingar.

Enligt Susanna Gideonsson lyckades inte facken få till stånd mer trygghet för medlemmarna.

– Vi har lyckats bra på vissa bitar. Vi har lyckats mindre bra på de bitar som faktiskt var huvudanledningen till att vi begärde förhandling. Den om att lagen om anställningsskydd inte fungerar, att det är alldeles för många som står utan skydd, som inte ens omfattas av lagen.

Dagens besked innebär att många fackförbund i stället kommer att driva frågor om trygghet i den pågående avtalsrörelsen. HRF har till exempel kompletterat sina yrkanden till Visita med krav på ökat skydd mot hyvling och starkare rättigheter för deltidsanställda.

HRF:s ordförande Malin Ackholt säger i ett uttalande att ”Förslaget till överenskommelse var inte tillräckligt bra. Vi har gått in med ambitionen att sluta ett avtal som kan hålla över tid. Vi kan konstatera att Svenskt Näringsliv inte har gått oss till mötes i viktiga trygghetsfrågor för våra medlemmar på den framtida arbetsmarknaden”.

Susanna Gideonsson antydde på pressträffen att arbetsmarknadens parter inte kan ta ansvar för den politiska kris som eventuellt uppstår nu när man inte lyckades landa en överenskommelse.

– Vi har kämpat. Vi har trott på en överenskommelse, vi tror på den svenska modellen, vi tror på starka parter. Vi tror på facklig styrka, och det kommer vi att fortsätta göra.

Nyheter TRÄNGSEL

Fortsatt trängsel kan leda till vite

Trängseln på restaurangerna ser inte ut att minska. Fortfarande får många anmärkningar vid inspektion och när nattklubbarna i Stockholm öppnade blev klagomålen fler.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
Fortsatt trängsel kan leda till vite
Senaste helgen var det mycket folk på nattklubbar kring Stureplan. Foto: Roland Lundgren/Mostphotos

Sedan i juli har minst en tredjedel av de ställen som inspekterats av kommunernas miljöförvaltningar fått anmärkningar, både i Stockholm och Göteborg.

Förra helgen öppnade dessutom flera av de nattklubbar kring Stureplan i Stockholm som varit stängda. Enligt vittnesmål ska gästerna inte ha hållit säkerhetsavstånd.
– Efter helgen har vi fått in ett antal klagomål på ställen runt Stureplan. Vi tar till oss det och arbetar nu med hur vi kommer att gå vidare, säger Kristine Fornander, enhetschef på livsmedelskontrollen.

Kristine Fornander, enhetschef livsmedelskontrollen, Stockholm.

Av de 19 restauranger och kaféer som inspekterades under lördagen i Stockholm fick 7 anmärkningar. Nattklubbar ingick inte bland dem som fick besök.

Kommer de att inspekteras den här helgen?
– Vi berättar aldrig på förhand. Våra inspektioner är alltid oanmälda, säger Kristine Fornander.

Ungefär 35 procent av de ställen som inspekterats sedan i juli har fått anmärkningar.
– Det är för mycket. Vi har hållit på med det här så länge nu att fler borde klara att se till att avstånd hålls och bord glesas ut. Men jag förstår att det är svårt, säger Kristine Fornander.

Sedan i juli har kommunerna ansvar för att serveringsställen följer regler och ser till att det inte blir trängsel. De kan också komma med föreläggande om vite, det vill säga böter. Det vanligaste i Stockholm är att restaurangerna först får en anmärkning och chans att rätta till bristerna. Har de inte gjort det vid ett andra besök blir det föreläggande med vite.

Så många har inspekterats

  • Stockholm: sedan i juli har 999 serveringsställen inspekterats. 382 har fått anmärkningar. 35 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.
  • Göteborg: sedan i juli har 959 inspekterats. 303 har fått anmärkningar. 26 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.

Ungefär tio procent av dem som haft anmärkningar har inte åtgärdat bristerna vid det andra besöket. Ett fåtal av dem gör det inte heller till besök nummer tre. Då skickar inspektionen vidare ärendet till förvaltningsrätten som bestämmer om utdömande av vite. Ännu har inga sådana beslut kommit, men 35 företag i Stockholm riskerar att få betala.

Skulle bristerna vara mycket stora kan inspektörerna även stänga ett ställe direkt. Sedan månadsskiftet mars-april har 19 ställen fått stänga. Samtliga har kunnat öppna igen. Sedan kommunen tog över ansvaret och viten infördes är det bara tre som fått stänga.

Vid inspektionerna i Göteborg helgen 2–3 oktober fick 7 av 26 inspekterade anmärkningar för att det var för trångt.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här