Nyheter lagstiftning

Ny lag kunde hjälpt

I en utredning föreslås ändringar i lag som gör det möjligt att bortse från mindre fel och misstag, som i dag kan leda till indraget eller nekat arbetstillstånd.

Publicerad 1 mars 2022
Ny lag kunde hjälpt
Kammarrätten i Stockholm. Foto: Mostphotos

Anita Linder, lagman vid Kammarrätten i Stockholm, har lett utredningen som nu ligger till grund för en lagrådsremiss. Om riksdagen så småningom röstar för förslagen ska Migrationsverket kunna strunta i mindre fel när de ska avgöra om arbetstillstånd ska beviljas.

– Det ska bli möjligt att bortse från mindre formella fel av arbetsgivaren. Det kan till exempel handla om ett litet belopp eller om det i övrigt framstår som orimligt att neka arbetstillstånd.

Det måste, enligt förslaget, göras en individuell bedömning utifrån anställningen.

– Om en ingenjör tjänar 50 kronor för lite så är det kanske ett mindre belopp, men för en timanställd kan 50 kronor vara väldigt mycket, säger Anita Linder.

Syftet med lagförslaget är att förhindra så kallade kompetensutvisningar, där personer utvisas till exempel för att de i en tidigare anställning hade villkor som inte motsvarar kraven, eller där arbetsgivaren av misstag eller okunskap har gjort fel.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 juni.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här