Nyheter utvisning

Tjänade 933 kronor för lite – nu utvisas familjen

HRF-medlemmen Mahmoud Musa har fast jobb, betalar skatt och hyra. Trots det ska familjen nu utvisas. Anledning? Han tjänade 933 kronor för lite varje månad för att få ett arbetstillstånd.

Publicerad 1 mars 2022
Tjänade 933 kronor för lite – nu utvisas familjen
Mahmoud Musas arbetsgivare fixade så att lönen blev rätt, retroaktivt, och gav honom ett nytt anställningsavtal med rätt lön. Foto: Linn Malmén

När familjen kom till Sverige 2015 var det för att söka politisk asyl. Pappa Mahmoud hade blivit obekväm i hemlandet Irak. Men skälen var inte tillräckligt ömmande, enligt Migrationsverket, och uppehållstillståndet uteblev.

När hela familjen, utom dottern som bara är 14 år, i stället fick jobb såg de en ny chans.
I januari förra året erbjöds Mahmoud Musa en tillsvidareanställning på en pizzeria i Karlstad. Allt såg fint ut, kollektivavtal och allt. Mahmoud beslutade sig för att ansöka om arbetstillstånd.

I början av maj skickades papper in; anställningsbevis och lönespecifikationer. Migrationsverket begärde kompletteringar. Mahmoud undrar varför de inte redan då kunde ha påpekat att lönen han fick var för låg.

Så funkar det

För att få arbetstillstånd i Sverige ska följande villkor uppfyllas:
  • Giltigt pass.
  • Erbjudande om ett arbete med arbetsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.
  • Lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.
  • Erbjudande om anställning som gör det möjligt för dig att försörja dig. För att uppnå kravet på försörjning måste du arbeta i den omfattningen att lönen kommer upp till minst 13 000 kronor i månaden före skatt.
  • Arbetsgivare ska ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för dig när du påbörjar anställningen.
Källa: Migrationsverket

Fyra dagar före jul fick han avslag med motiveringen att lönen på 22 150 kronor inte motsvarar kollektivavtalets lägsta lön på 23 083 kronor i månaden. Han fick två dagar på sig att svara på beslutet.

– Min chef kramade mig och fixade så att lönen blev rätt, retroaktivt. Jag fick ett nytt anställningsavtal också, med rätt lön, berättar Mahmoud.

Det är Mohamad som tolkar. Mahmoud förstår, men pratar inte så bra svenska.

Mahmoud och sonen Mohamad har fast jobb som köksbiträde respektive affärsbiträde. Mamma Ferial vikarierar i vård och barnomsorg.

– De har inte fått gå SFI eller nåt. Det får man inte om man inte har svenskt personnummer. Morsan har lärt sig svenska bra. Hon har gått på varenda språkkafé och kyrkans fika för att lära sig. Pappa har lärt sig genom jobbet, berättar Mohamad.

Dagen före julafton kom så beskedet från Migrationsverket. Bankutdrag på att lönen har rättats till räcker inte. Inte heller det nya anställningsavtalet med kollektivavtalsenlig lön. Arbetstillstånd nekas för Mahmoud, och utvisning väntar honom, mamma Ferial och Mariam.

– Det känns som om de inte ens läst det vi skickat in. Ett beslut som är så viktigt för oss fattades så lätt. Vi fick svar efter en dag. Jag har inte gjort något fel. Jag har fått anställningsavtal, jag har betalat skatt, jag har inte fått något bidrag.

Mohamad, som har fyllt 22 år och har fast jobb, har fått sitt arbetstillstånd. Det betyder att familjen kan splittras om inte ett nytt beslut fattas. Men Mohamad vill inte vara kvar i Sverige utan sin familj. Om de lämnar kommer han också att göra det, säger han.

Varför ska det här behöva hända om man sköter sig?Mohamad Musa

– Då är det inte värt för mig att stanna. Jag kan inte se min familj försvinna framför mina ögon. Jag vet att vi inte överlever i Irak. När jag ser min syster må så jävla dåligt just nu, jag klarar inte att se henne på den nivån. Det är orättvist inte bara för oss. Varför ska det här behöva hända om man sköter sig?

Det har startats ett upprop för att Migrationsöverdomstolen ska ta upp familjens ärende för prövning.

– Just nu är jag bara ledsen, mest för familjens skull. Jag kunde inte förvänta mig att jag skulle utvisas för 933 kronor, säger Mahmoud.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här