Nyheter LAS

Nu startar samtal om ny las

I dag startar las-förhandlingarna på nytt. Det blir några intensiva veckor. Redan den sista september hoppas parterna kunna presentera en överenskommelse.

Publicerad 18 augusti 2020
Nu startar samtal om ny las
Per Persson, HRF:s avtalssekreterare, tror på parternas förmåga att komma överens om nya regler för trygghet och omställning. Foto: Peter Jönsson

I slutet av förra året beslutade LO, PTK och Svenskt Näringsliv att pausa sina förhandlingar kring omställning och trygghet. Tanken var att man skulle fokusera på de ordinarie avtalsförhandlingarna. Sedan kom det en pandemi emellan. Nu väntar en höst med intensiva förhandlingar. Först ska parterna hitta en lösning kring de så kallade las-förhandlingarna.

– Vi har första träffen i dag i den här omstarten. Sedan har vi satt av två dagar i veckan i augusti och september, berättar Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Till stöd för förhandlingarna har parterna underlag från tre arbetsgrupper. En grupp har tittat på juridiken kring lagen om anställningsskydd. En annan grupp har borrat i omställningsfrågan och en tredje har tittat på förutsättningarna för en a-kassa som ägs av facken.

– Det är en fantastisk sak egentligen. Senaste gången vi hade förhandlingar av det här slaget var ju Saltsjöbadsavtalet 1938, säger Per Persson.

Han hyser gott hopp om att man ska komma överens i förhandlingarna. Om man inte gör det väntas en ny lag om anställningsskydd, i enlighet med januariöverenskommelsen.

– Vi jobbar under galgen, så är det ju. Även arbetsgivarna har ett intresse av att teckna avtal. Ett avtal håller över tid och är inte beroende av hur majoriteten i riksdagen ser ut.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här