Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nio öre över minimilön efter 22 års arbete

Fredrik Eklund har jobbat på McDonald's i 22 år. Hans löneutveckling är ganska typisk för branschens anställda – den följer avtalets lägstalöner.

Publicerad 16 februari 2010
Nio öre över minimilön efter 22 års arbete
Fredrik Eklunds lön har inte fått något lyft av pottsystemet. Foto: Brita Nordholm

– På högstadiet var kompisarna ­avundsjuka, jag hade ju pengar, berättar Fredrik Eklund.
Han har jobbat på olika McDonald’s-restauranger sedan 1988.
I dag, år 2010, tjänar han 109:09 i timmen. Det är 9 öre över avtalets lägsta tillåtna lön för personer över 20 år med sex års yrkesvana.

Det är också en ovanligt hög lön bland McDonald’s anställda, eftersom många är yngre och få har så lång yrkeserfarenhet.
– Alla har lön enligt avtalet. Vissa restaurangchefer kan tolka det som att man inte får betala mer, andra kan betala mer.
Precis som många andra i branschen jobbar Fredrik deltid, 35 timmar i veckan.

Att McDonald’s vd Waldemar Nuvall tjänar nästan 30 gånger så mycket är inget som påverkar Fredriks vardag. Att han själv har kvar knappt 11 000 efter skatt är ett större problem.
– Det är nätt och jämnt att man klarar sig på sin månadslön. Fasta kostnader som hyra och den biten äter upp två tredjedelar. Jag känner ju att vår bransch är den som tjänar minst, säger han.

Branschens löner har hamnat efter, men de hotell- och restauranganställda har samma kostnader som alla andra. Fredrik räknar på hur mycket inkomst han skulle behöva.
– I alla fall 14 000 kronor efter skatt. För att kunna betala allt och kunna leva ett liv. Men de i vår bransch som är ensamstående skulle nog behöva 2 000 kronor till.

Fredrik är en av många som inte tycker att kollektivavtalets pottsystem funkar. Hans löneutveckling är ett bevis på det.
– Man kan ge anställda extra löneökning ändå, det behövs ingen pott för det.

Som platsombud har han suttit och förhandlat pott med olika arbetsgivare genom åren. Fredriks nuvarande chef var helt ny på jobbet förra våren, så då delades den ut generellt, lika till alla.
– Kanske skulle vi också ha en procentsats som man beräknar från vinsten.

Han berättar om ett verkstadsföretag i Norrköping där de anställda fick nästan 12 000 kronor var ett år när det gick bra.
– Inom McDonald’s pratas det mycket om team och teamkänsla. Då behövs ett system som alla får ta del av och känna att de bidrar till. En bonus som restaurang­chefernas, även om det inte blir de beloppen.

Det skulle även locka folk att stanna längre, tror Fredrik. Något som skulle vara bra ekonomiskt för restaurangerna. Att utbilda och lära upp ny personal kostar, sedan säger de ändå upp sig efter en kort tid.
– Jag får frågor om två saker av dem som är nya: löneläget och ob. Då får jag försöka förklara hur det ligger till. Det ligger ju väldigt nära för dem att jämföra med Handels.

Fredrik har funderat på att testa ­arbete i andra branscher, men tycker att McDonald’s erbjuder rätt blandning av ­variation och trygghet.
– Pappersbruket till exempel, det är ju både beroende av säsong och konjunkturen. Det är inte vi på samma sätt.
Dessutom trivs han fantastiskt bra på sin nuvarande McDonald’s-restaurang.
– Det här är den bästa restaurangchef jag har haft.

En minuts jobb för ett Big Mac & co — eller en halvtimmes?

 Uppgift McDonald’s-anställde Fredrik Eklund  McDonald’s vd Waldemar Nuvall
Årsinkomst 2008, inklusive ersättningar  cirka 230 000  cirka 6 miljoner
 Timlön 2008  104:40  2907:35*
Tid för att tjäna in varandras timlön*  28 timmar  2 minuter, 9 sekunder
 Tid för att tjäna ihop till ett Big Mac & co.**  33 minuter 1 minut, 10 sekunder
* Årsinkomsten omräknad till timlön för heltid. ** Ordinarie pris, 57 kronor, utan personalrabatt.  

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.