Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Medlemstappet bromsat

Vinden håller på att vända för HRF. Medlemstappet är lägre 2011 jämfört med tidigare år. Göteborg och Stockholm har brutit trenden helt, de har blivit fler.

Publicerad 23 januari 2012

Det har varit oroande medlemssiffror för Hotell- och restaurangfacket de senaste åren. De som har lämnat facket har varit fler än de som har tillkommit som nya medlemmar. Men nu verkar trenden vända. Under 2010 tappade HRF sammanlagt 5,8 procent av sina medlemmar. Under 2011 var motsvarande siffra 2,4 procent.
– Vi har bromsat medlemstappet, det är försiktigt vändande siffror, säger förbundsordförande Ella Niia.

Den största förklaringen till de optimistiska siffrorna är fackets närvaro på arbetsplatserna, menar Ella Niia. Något som bekräftas av Christer Eriksson, kassör på avdelning 1 Väst. Medlemstalet, som under 2010 minskade med 6,7 procent, har under 2011 istället ökat med 1,7 procent för avdelningen.

Christer Eriksson berättar om ett systematiskt uppsökandearbete och arbetsplatsbesök.
– Vi inriktade oss på de stora arbetsplatserna där vi redan har många medlemmar i centrala Göteborg. De bokade besöken på de stora arbetsplatserna kombinerade vi med drop in-besök på små arbetsplatser, säger Christer Eriksson.

På de små arbetsplatserna erbjöd sig HRF:arna att komma tillbaka för att berätta mer om facket. På så sätt fick avdelning 1 Väst fick 800 nya medlemmar 2011.
– Den stora rotationen bland medlemmarna är en av våra mest avgörande frågor, påpekar Christer Eriksson. Många tillkommer men många försvinner också, mestadels unga som har fått nytt jobb och går över till andra fackförbund. Detta ställer ännu högre krav på närvaro på arbetsplatserna.

Christer Eriksson är försiktig optimistisk inför framtiden.
– Vi är medvetna om problemen.  Men många duktiga organisatörer, förtroendevalda och anställda har jobbat hårt och vi har sett att det ger utdelning. Det är vi glada för.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här